Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. július 29., vasárnap

Habos gyümölcs lepény

A nyárban az a legjobb, hogy folyamatosan érnek a gyümölcsök. Imádom valamennyit, ezért most egy olyan sütit készítettem, mely tele van gyümölccsel, és nem is egy fajtával, hanem annyival, amennyit éppen itthon találtam. Tettem bele egrest, szedret, szilvát, sárga és őszibarackot. De a gyümölcsök kombinációjának a csak a kedvünk, illetve az itthon található gyümölcsök fajtája szab határt. Szerintem minél több, és egymással harmonizáló gyümölcsből készítjük, annál finomabb. És nem csak az íze az ami elvarázsolja az embert, hanem a látványa is. A sok színes gyümölcs, és a tetején lévő ropogós habrács szemet gyönyörködtető, és nassolásra csábító.


Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
4 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
Rakományhoz:
1 kg gyümölcs
Habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
csipet só
 
 
A langyos tejben  elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, majd a lágy vajat és a tojások sárgáját is hozzátesszük, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. A lágy tésztát, 22x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és félig megsütjük a tésztát. Az elősütött tésztára ráterítjük a megmosott, lecsepegtetett, esetleg feldarabolt gyümölcsöket, és berácsozzuk a habbal. A habhoz a tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a cukrot. Addig keverjük, amíg szép fényes és nagyon kemény habot kapunk. Ekkor habzsákba töltjük a habot és berácsozzuk a sütemény tetejét. Visszatesszük a sütőbe és 140 fokon nem sütjük, inkább szárítjuk a habot.


Amikor kihűlt a tészta, egyforma kockákra vágjuk.


Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése