Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. július 11., szerda

Zellerkrémleves

Különös kapcsolatom van a zellerrel. Nem nagyon szeretem, de van két étel, aminek fontos, mondhatni elmaradhatatlan alkotó eleme a zeller, és mégis a kedvenceim közé tartoznak. Az egyik a vadasmártás, a másik a zellerkrémleves. Ezeket ugyanis imádom. Vasárnap el is készítettem a zellerkrémlevest, mert a piacon gyönyörű zellerek kínálták magukat. Általában csak a gumót szoktam felhasználni a leveshez, de most kipróbáltam úgy, hogy 1-2 zellerszálat is főztem bele.
Így a színe  kicsit halványzöld lett, és az íze is sokkal karakteresebb, mint anélkül.
 

 
Hozzávalók:
1 nagyobb zeller gumó
1-2 szál zeller zöldje
2 közepes krumpli
5 dkg vaj
1 csapott evőkanál liszt
fél mokkáskanál fehérbors
ízlés szerint só
2 dl tejszín
 
 
A zeller gumót és a krumplit meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.  A zeller szárakat és a leveleket is felaprítjuk és a felaprított gumóval együtt a felolvasztott vajban megdinszteljük. Ízesítjük sóval és őrölt fehérborssal. Amikor már kellően puhák a zöldségek meghintjük a liszttel és felengedjük kevés vízzel. Teljesen puhára főzzük a zöldségeket és botmixerrel pürésítjük, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi levest szeretnénk. Összeforraljuk, ha szükséges utána ízesítünk és hozzákeverünk 2 dl tejszínt.
 
 
Reszelt sajttal, pirított kifli karikákkal vagy kenyér kockákkal tálaljuk. Bármilyen sajttal nagyon finom, de különösen finom íze lesz a parmezántól.
Krumpli és zellerszár nélkül is készíthetitek, úgy is nagyon finom.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése