Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. október 16., kedd

Palócleves

Bármilyen meglepő a leves neve nem arra utal, hogy ez a lenne a palócok hagyományos eledele. Talán annyi köze van a palócokhoz, hogy a legnagyobb palóc, Mikszáth Kálmán neve az összes legendában fellelhető, amely a leves eredetére utal. Van legenda, amelyik szerint az író születésnapjára készítette el Gundel József. Más történet arról szól, hogy Mikszáth kérte Gundel Józsefet, hogy készítsen számára egy különleges levest. És van olyan változata a legendának, hogy egy elegáns szálloda Mikszáth szobájának  avatására készítették el a levest, amelyet Mikszáth azonnal Palóclevesnek nevezett el.Az eredeti receptúra szerint birkahúsból kell készíteni a levest. Én azonban jobban szeretem a sertéshúst, ezért inkább abból szoktam főzni. Sőt elmondom nektek, hogy készítettem már pulykacombból is, abból ugyan olyan finom volt.
Nagyon finom tartalmas leves, aki eddig nem készítette el, ki ne hagyja, mert csodás ízharmóniában lesz része.



Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
2 evőkanál zsír vagy olaj
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál fűszerpaprika
fél mokkáskanál őrölt kömény
1 babérlevél
4 közepes krumpli
40 dkg sárgahüvelyű zöldbab
2 dl tejföl
néhány szál friss kapor


A hagymát  apró kockára vágjuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. hozzáadjuk a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott húst, és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a  zúzott fokhagymát, a köményt és megszórjuk pirospaprikával. Kevés vízzel öntünk hozzá, ízesítjük sóval és babérlevéllel. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Ha közben zsírjára sül, mindig csak kevés vízzel pótoljuk, hogy jó sűrű szaftot kapjunk.
Közben megtisztítjuk a krumplit és kockára vágjuk. A zöldbabbal együtt a húshoz adjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Puhára főzzük a benne lévő húst és zöldségeket. 1 evőkanál lisztből kevés zsíron vagy olajon világos rántást készítünk, felöntjük kevés hideg vízzel és a forrásban lévő leveshez öntjük.  Ha szükséges utána fűszerezünk, majd a tejfölt simára keverjük kevés forró levessel, és beleöntjük, és jól összeforraljuk. Legvégül apróra vágott kaporral szórjuk meg a levest.
Aki nem szereti a kaprot, finomra vágott petrezselyem zöldjét szórjon a leves tetejére.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése