Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. október 4., csütörtök

Csirke raguleves

Gyerekkorom lakodalmas levese a csirke raguleves volt, mert a vidéki lakodalmakban a déli ebéd a legtöbb esetben ez volt. Az az íz felejthetetlen. Olyan finomat, mint akkoriban ettem soha nem tudok készíteni. Persze ez érthető is, hiszen akkor nem egy csirkemellből, vagy néhány aprólékból készült, hanem nagy üstben, több csirke vagy tyúk felhasználásával. Nagymamám is  gyakran készített ilyen levest, de ő sem csak  csirkemellből. Az ő ragulevesében is volt  felsőcomb, szárny, nyak, máj, és természetesen sok-sok zöldség és az elmaradhatatlan grízgaluska. Gyerekeim kiskorukban jobbára csak a csirkemellet ették ezért inkább abból készítettem. Mára változott az ízlésük, és már nem csak a csirkemellért rajonganak, hanem a szárnyas jószág többi részét is szívesen fogyasztják, így amikor a nagycsalád összeül, akkor már a csirke többi részét is felhasználva készítem a ragulevest. De ma csak négyen ültünk a vacsora asztalhoz, így bőségesen elég lett a jókora csirkemellből készült leves.


Hozzávalók:
1 nagy csirkemell filé
2 evőkanál baromfi zsír
fehérbors
1 petrezselyem
2 répa
25 dkg borsó
1 kicsi szem paradicsom
fél paprika
1 kicsi fej vöröshagyma
kis csokor petrezselyem zöldje
Grízgaluskához:
1 tojás
1mokkáskanál baromfi zsír
1/4 mokkáskanál só
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
4 csapott evőkanál gríz


A csirkemellet kis kockákra vágjuk és a felhevített zsírban fehéredésig pirítjuk. Amikor már kifehéredett hús hozzákeverjük a borsót, az apróra vágott sárgarépát, petrezselymet és puhára pároljuk.


Ízesítjük sóval, borssal és felöntjük vízzel. Beletesszük az egész paradicsomot, a paprikát és a hagymát. Összeforraljuk, majd takarékra állítjuk a lángot és lassú tűzön készre főzzük a levest. Amikor elzárjuk alatta a lángot, kivesszük belőle a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és rászórjuk az apróra aprított petrezselyemzöldjét.
A grízgaluskát külön edényben főzzük ki, és csak tálaláskor tesszük bele a levesbe, így nem szívja fel a leves levét.


Jó étvágyat kívánok ehhez a finom leveshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése