Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. október 2., kedd

Gundel palacsinta

Néhány napja volt a férjem születésnapja. A lányunkkal megbeszéltük, ha a két kis rosszcsont mellett  lesz ideje, az idén ő süti meg a szülinapi tortát. És a drágám úgy ügyeskedett, az idővel hogy el tudta készíteni apukájának a tortát, ezért én úgy döntöttem, inkább ma csinálok valami finomságot a férjemnek. Készült jó néhány túrós, kakaós és lekváros palacsinta, de a Gundel palacsinta volt a fő "attrakció". Persze a tortát nem múlta felül - és nem is ez volt a cél - de finom lett.
Tudtátok, hogy a legenda szerint a Gundel palacsinta megalkotása nem is a Gundel családhoz fűződik. Állítólag Márai Sándor felesége, egy régi családi recept alapján készíttette el egy  bemutató utáni bankettre, amelyet a Gundel étteremben tartottak. Gundel Károlynak annyira megtetszett a desszert, hogy Márai palacsinta néven évekig szerepelt az étlapon. Aztán az 1940-es évek végén Márai Sándor emigrált, a Gundel éttermet pedig államosították. Ebben az időben, ahogy Márai művei már nem voltak "kívánatosak", a palacsinta neve is változott, Márai palacsintából ekkor lett Gundel palacsinta.
De az is lehet, hogy ez tényleg csak legenda, és mégis csak Gundel Károly nevéhez kötődik a híres palacsinta megalkotása.
A Gundel palacsintának is annyi változata van, ahány ház, és mindenki esküszik rá, hogy ővé az egyetlen és eredeti recept. Én inkább azt mondom az enyém nem eredeti recept alapján készült, ez olyan, ahogy mi szeretjük.


Hozzávalók:
Palacsintához:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor 
csipetnyi só
2 tojás
2 evőkanál étolaj
2 dl tej
2-3 dl szódavíz
Töltelékhez:
25 dkg darált dió
12 dkg cukor
2 dl tejszín
1-2 evőkanál rum
5 dkg mazsola
1 narancs reszelt héja
Csoki öntethez:
3 evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
1 dl tej
1 tojássárgája
1-2 evőkanál rum
2 dkg vaj


A tészta hozzávalóit simára keverjük és a szokásos módon palacsintákat sütünk belőle.
A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral, hozzáöntjük a tejszínt és lassú lángon jól kenhető krémet főzünk belőlük. Ha szükségesnek találjuk, öntünk még kevés tejet hozzá. Legvégül belekeverjük a mazsolát, a narancshéjjat és a rumot.
A palacsinta felébe kenünk 1 evőkanál tölteléket és félbe hajtjuk, majd ismét félbe. Az így kapott, negyedbe hajtott palacsintákat jól átmelegítjük és leöntjük csoki mázzal.


A csoki öntethez a kakaóport összekeverjük a cukorra, majd a vízzel és a tejjel. Lassú lángon összefőzzük a csokit. Amikor elzárjuk alatta a lángot, a forró csokihoz hozzákeverjük a tojássárgáját, a rumot, majd legvégül a vajat.

 
Ha gyerekek is esznek belőle, a rumot rumaromával helyettesíthetjük.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése