Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. október 8., hétfő

Erdélyi csirke

Az, hogy valóban erdélyi  eredetű étel e az "Erdélyi csirke", fogalmam sincs. Egy jó ismerősömtől hallottam erről az ételről, aki szintén egy jó ismerősétől hallotta. Szóval az eredete elég bizonytalan, a végeredmény azonban isteni. Sütés közben olyan csodás illat tölti be a konyhát, hogy alig vártuk, hogy elkészüljön. A hús annyira puha és omlós lett, hogy szinte magától lejön a csontról.
Az elkészítése igen egyszerű, a húst csak be kell sózni, a zöldségeket össze kell vágni, összekeverni és máris mehet az egész a sütőbe. A hús mellett sült zöldségek egyből a köretet is adják, de az én jó étvágyú családomnak egy kevés rizst is készítettem mellé. Így a fiúk nem panaszkodhatnak, hogy csak "nyúl eledel" van a hús mellett. Persze ezt csak viccnek szánják, mert mindenki szívesen fogyasztja a zöldségeket.
Most így utólag belegondolok, hogy néhány éve, amikor Roland még középiskolás volt biztos nagy morgolódás lett volna, ha ennyi zöldség került volna az asztalra. Ma meg már természetes, hogy sok zöldséget főzök. Ez is igazolja azt, hogy a gyerek azt fogja enni, amit a szüleitől lát, még akkor is, ha a mármajdnem felnőtt gyerekről van szó.

 
Hozzávalók:
2 egész csirkecomb
1 nagy csirkemell
2 sárgarépa
1 petrezselyem
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 kisebb cukkini
1 kisebb padlizsán
1 lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
néhány ágacska tárkony, kakukkfű, borsikafű
3-4 evőkanál tejföl
kevés baromfizsír

 
A csirkehúst besózzuk és rászórjuk a zöldfűszerek felét. A megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, egy kicsit megsózzuk és rászórjuk a maradék zöldfűszert. Egy tűzálló edényt vékonyan kikenünk zsírral, beletesszük a zöldségeket és a tetejére tesszük a húsokat.
Az edényt lefedjük a tetejével, vagy alufóliával és légkeveréses sütőben 170 fokon, kb. 90-100 percig sütjük. Amikor már puha a hús, megkenjük tejföllel a húsok tetejét és még néhány percig visszatesszük a sütőbe, hogy rápiruljon a tejföl.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése