Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. január 4., szombat

Töltött káposzta

Nálunk a karácsonyi és szilveszteri nehéz ételek dömpingjének kötelező eleme a Töltött káposzta. És ugyan ez vonatkozik a nagy családi ünnepekre, születésnapokra. Ígérem ,utána hozom a  könnyebb ételeket, leveseket, de a töltött káposzta nem maradhat le a receptek közül. És igen is, lesz még hideg, és mindenki kívánni fogja a laktató, lélekmelegítő, illatos töltött káposztát.  Ez az étel az, amit akár minden nap meg tudnék enni, úgyhogy én biztos készítek még ebben a szezonban, és szezonon kívül is 😃. A világ  legfinomabb káposztáját egyébként Anyukám készíti. Ő a töltött káposzta készítés koronázatlan királynője. Most is közösen készítettük, így ismét alkalmam volt Tőle tovább ellesni a töltött káposzta készítés csínját-bínját. Amíg készítettük nosztalgiáztunk egy kicsit a régi időkről, amikor még szinte minden családban volt disznóvágás. Az olyankor készült káposztának tényleg nem volt párja. Akkor nem sima darált húsból készítették a tölteléket, hanem a kolbász töltelékből csentek el hozzá az asszonyok. Istenem milyen szép idők voltak, gyerekként ezek a disznótorok igazi ünnepek voltak számunkra, mert együtt volt az egész család. Napközben ott lábatlankodtunk a felnőttek körül. Lestük, hogy mit, hogyan csinálnak és persze "rosszalkodtunk", és megettük az estére sütött hájas pogácsa és lekváros papucs felét. Aztán esete felnőttek a nagykonyhában, mi pedig 9 unokatestvéremmel anyai nagymamám nyárikonyhájában ettük a disznótoros finomságokat. Olyan orjalevest és sült szűzpecsenyét azóta sem ettem. Valahogy nem olyan az íze..... Felejthetetlen emlékek.
Jól elkanyarodtam a töltött káposztától, de jó ez így ..... biztos van közöttetek is olyan, akinek hasonló szép emlékei vannak, és talán most ennek az írásnak a hatására idézi fel azokat.

Hozzávalók:
Töltelékhez:
75 dkg darált dagadó (vagy lapocka és dagadó vegyesen)
1 kisebb fej savanyított káposzta
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
15 dkg rizs
bors
fűszerpaprika
0,5 dl víz
Rántáshoz:
3 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
0,5 dl víz
fűszerpaprika
Az összeállításhoz
1 kg savanyú káposzta
1 fej hagyma
2-3 evőkanál paradicsomlé
szalonna



A zsírból a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük kb. fél dl vízzel és langyosra hűtjük, ekkor megszórjuk pirospaprikával.
A töltelékhez a darált húst ízesítjük a fokhagymával, a sóval, borssal és a fűszerpaprikával. Hozzáütjük a tojást, belekeverjük a megmosott rizst és kevés vizet. Alaposan összegyúrjuk. A savanyú káposztafejből lefejtjük a leveleket, a vastag részeit kivágjuk és kb. 1-1 jól megpúpozott evőkanál tölteléket teszünk a levelekre. Összegöngyöljük.
A szálas káposzta egy részét az edény aljára terítjük, rászórjuk az apró kockára vágott hagymát, a felkockázott szalonnát, meglocsoljuk a rántással, és a paradicsomlével. Rátesszük a töltelékeket, és befedjük a szálas káposztával. Ha marad a savanyított fejből, akkor azt is felcsíkozzuk és rászórjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 3/4 részig elfedje és takaréklángon puhára főzzük. 
Ebből a mennyiségből kb. 10-11 töltelék lesz. Ha kisebb edényünk van, akkor több rétegbe tegyük bele a töltelékeket, de ilyenkor a sorok közé is kerüljön arányosan káposzta, hagyma, szalonna, paradicsomlé, és rántás.
A főzőedény alá tegyünk lángterelőt, és takaréklángon főzzük puhára a káposztát és a tölteléket.
Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.



Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése