Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. január 25., szombat

Fánk 2.

Most nem nagyon tudok semmi sztorit írni a fánkhoz. Sütöttem, mert szeretjük, és mert itt a farsang.  
De azért annyit elmondok róla, hogy hihetetlenül puha, és könnyű a tésztája. Anyukám szerint - aki a családban a fánkok nagymestere és szakértője - ez a változat talán egy kicsivel finomabb, mint a másik Fánk receptem. De szerintem Anyu is úgy van ezzel, mint sokan, mindig az a legfinomabb, amit éppen kóstolunk. 
Hogy növeljem a farsangi hangulatot, szeretettel küldöm Nektek az alábbi kedves, Gazdag Erzsi verset.


Konyhai bál
Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő.
Dirreg-Durrog a mozsár, táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki, míg az őrlő pergeti.
Heje-huja, vigalom! 
Habos fánk a jutalom, mákos patkó, babkávé;
értünk van a parádé.



Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
7 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
2 tojás
fél dl rum
1 citrom reszelt héja
A sütéshez olaj
A tálaláshoz porcukor és baracklekvár


2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját összekeverjük a maradék tejjel.
A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék porcukrot, és a citromhéjat, majd a felfuttatott élesztőt, a rumot, és elkezdjük dagasztani. Az olvasztott vajat, folyamatosan dagasztjuk bele a tésztába. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és legvégül azt is beledolgozzuk a tésztába.
Langyos helyen 45 percig kelesztjük. Ekkor másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk a fánkokat. Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, és újabb 15-20 percig pihentetjük a tésztát, majd bő, forró olajban megsütjük. Pici lyukat nyomunk minden fánk közepébe, és a sütést azzal az oldalával kezdjük, amelyik a pihentetés során felül volt. A sütő edényt letakarjuk egy fedővel, de amikor a fánk másik oldalát sütjük, akkor már nem tesszük rá a fedőt.
Azt írtam, hogy forró olajban sütjük a fánkot, ez így is van, azonban vigyázzunk, mert ha túlhevítjük az olajat, akkor könnyen megégnek.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése