Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. január 30., csütörtök

Túrófánk

Időszerűnek láttam, ha a gulyásleves mellé túrófánkot készítek, hiszen mikor készítsen az ember lánya ilyesmit, ha nem farsang idején. Az igazat megvallva máskor is szívesen készítem, mert csak össze kell keverni a hozzávalókat, és pihentetés nélkül, azonnal lehet sütni. A tésztája laza, légiesen könnyű. Egyetlen  problémám van vele, hogy kicsit jobban magába szívja az olajat mint a szalagos fánk, amit sütni szoktam. Azért nem úgy képzeljétek, hogy tocsog az olajban .... Ezt a kis hibáját leszámítva tökéletes sütemény, vagy második fogás egy tartalmas leves után.


Sütéskor ügyeljetek arra, hogy bő olajban süssétek, amely ne legyen túl "hideg", mert akkor tényleg tocsogni fog az olajtól, de ne is legyen túlhevítve, mert akkor a külseje megég, de a belső része nyers marad. 


Hozzávalók:
25 dkg túró
20 dkg liszt
2 tojás
1 kis doboz natúr joghurt
1/2 kis doboz tejföl
3 evőkanál kristálycukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
csipet só
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A sütéshez: étolaj


A túrót villával törjük össze, tegyük hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a joghurtot, a rumot, és a tejfölt.
A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a citromhéjjal és a szódabikarbónával, majd az egészet öntsük hozzá a túrós masszához, és keverjük össze. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és laza mozdulatokkal forgassuk a tésztához.
A forró olajba, teáskanál segítségével kis gombócokat teszünk, és aranybarnára sütjük. Sütés közben szépen megdagadnak, ezért nem szabad egyszerre sokat az olajba tenni. 


Ha jó a sütési hőmérséklet, és megfelelő az olaj mennyisége a kis fánkocskák maguktól megfordulnak, ha megsült az egyik oldaluk. Ez nem mindig sikerül, ilyenkor kell résen lenni, és megforgatni őket.
A megsült fánkokat rácsra vagy papírtörlőre szedjük. 
Porcukorral, lekvárral, vagy vaníliasodóval kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése