Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. január 21., kedd

Krumpli bere

Azt hiszem, most vitát fogok kirobbantani a krumplis berémmel. Nemrégiben megtudtam, hogy amit én berének ismerek, az másoknál krumpli lepény, és a felénk tócsninak (macoknak, mackónak, cicegének, lapcsánkának, stb.) nevezett ételt hívják berének. A lényegen mit sem változtat, hogy minek nevezzük, a fő az, hogy isteni finom, laktató, olcsó, jól variálható, és elronthatatlan. Azt hiszem ki is lehet jelenteni, hogy jelen esetben a nevek közötti harcot sem megnyerni, sem elveszíteni nem lehet. De nem is az a célom, hogy harcoljak, hanem az, hogy aki eddig nem ismerte ezt a régi magyar ételt azzal megismertessem, aki pedig ismerte, de jó ideje nem készítette, annak eszébe juttassam.  
Úgyhogy kedveseim elő a tepsit, a krumplit és lássatok neki a Krumpli bere elkészítésének.
Ha esetleg a tócsni receptjét is szeretnétek megnézni, akkor ezt itt megtehetitek: Tócsni



Hozzávalók:
1 kg krumpli (tisztítva)
5 tojás
5 dl tej
30 dkg liszt
10 dkg sajt
10 dkg sonka, vagy bacon
1 fej lilahagyma
bors
petrezselyem zöldje
étolaj


A krumplit megtisztítjuk, alaposan megmossuk és egyenletes, kb. 2 mm vastag szeletekre vágjuk. A bacont vagy a sonkát apró kockára vágjuk, és kissé megpirítjuk. A tejből, a tojásból és a lisztből palacsinta tésztát keverünk. Ízesítjük sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyem zöldjével, és belekeverünk 3 evőkanál étolajat. 



A tepsit jó gazdagon kikenjük olajjal és sorba kirakjuk a krumpli szeletekkel. Kicsit megsózzuk, rászórjuk a pirított bacon, a sajt és a vékony karikára vágott lilahagyma felét. Befedjük a második sor krumplival, rászórjuk a maradék sonkát, sajtot. hagymát, és az egészet betakarjuk a harmadik sor krumplival. Az egészet leöntjük a palacsinta tésztával és forró (180-190 fokos) sütőben szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha a tetején elválik a tepsi falától és a beleszúrt tűre már nem ragad rá a tészta.
Kínálhatjuk, önmagában, de tejföllel, ketchuppal, sajttal is kiváló. Frissen az igazi, de mikróban felmelegítve is jó ízű. Tartalmas leves után remek második fogás, de  egy bögre teával reggelinek, vagy vacsorának is megállja a helyét.
Bármivel gazdagíthatjátok, amit kívántok, vagy az általam használt "feltétek" közül bármit el is hagyhattok. Szabadon variálható, ízlés és fantázia szab csak határt az ízesítésnek. Így is, úgyis nagyon finom lesz!
Ja, és még egy tipp: ha a palacsinta tésztába egy kis fokhagymát tesztek, az sem rontja el.



Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése