Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. január 13., hétfő

Gesztenyés szelet

Szeretem a gesztenyével készült ételeket a  húst, krémlevest - ami lehet édes vagy sós -, vagy csak egy egyszerű rumos -habos - gesztenyepürét. Most krémes sütit készítettem a fagyasztóban lapuló gesztenyepüréből. 



Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
1 tojás
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szalalkáli
  1 evőkanál tejföl
csipetnyi só
Krémhez:
4 dl tej
4 púpos evőkanál liszt
50 dkg gesztenye massza
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
rum
Babapiskótás réteghez:
1 csomag babapiskóta (20 dkg)
1 dl tej
1-2 evőkanál rum
Csoki mázhoz:
10 dkg csoki
1 evőkanál olaj



A lisztet összekeverjük a sóval, a porcukorral, a kakaóporral, és a szalalkálival, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A keverékhez hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, és kb. 25x38 cm-es tepsi hátoldalán, 170 fokos   sütőben 2   lapot sütünk belőle.
Elkészítjük a krémet: a lisztet elkeverjük egy kanálnyi cukorral és simára keverjük 2 dl tejjel. A többi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a lisztes keveréket és sűrű péppé főzzük. Habosra keverjük a vajat a maradék porcukorral, és a kihűlt tejpéphez keverjük. Összetörjük  gesztenye masszát  a rummal, majd a vajas főzött krémhez keverjük.
A krém felét az első kakaós lapra kenjük, és kirakjuk a tetejét a rumos tejbe mártott babapiskótával. Erre rákenjük a krém másik felét, és befedjük a második lappal.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk és belekeverjük az olajt, majd a sütemény tetejére kenjük.
Csak másnap szeleteljük, amikor már jól átpuhultak a lapok, és a babapiskóta.
A babapiskóta mártogatásánál nagyon vigyázzatok, nem szabad eláztatni, éppen csak belemártani a rumos tejbe!



Jó étvágyat kívánok! 

2 megjegyzés: