Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 7., szombat

Fánk

Eljött a fánk sütés ideje. Ilyentájt készülnek a finomabbnál finomabb fánkok. De az igazi, a farsangi szalagos fánk, legalábbis a lányom szerint. Szerintem ő a legnagyobb fánk rajongó az egész világon. Már napok óta emlegeti, hogy milyen jó lenne, ha hétvégén Mama sütne finom, "mamaféle" fánkot, nem gurulósat, nem csörögét, nem rózsát.....hanem IGAZI fánkot. Kora reggel neki kezdtem a fánk készítésnek, hogy meglepjem vele ...... sikerült, nagyon örült neki, és láttam, hogy ízlik is mindenkinek, hiszen egyik tányérral pillanatok alatt elfogyott. Azt hiszem, hogy a legnagyobb elismerés az, amikor az ember látja, hogy a család jó étvággyal falatozza, amit készített, de ma ennél is nagyobb elismerést kaptam, hiszen a drágám azt mondta, ugyan olyan finom  ez a fánk is, mint amit Mama készít.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg porcukor
3 dkg élesztő
5 dkg margarin
3 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só


A langyos tejben feloldjuk a cukor felét, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzákeverjük a maradék cukrot, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, a csipet sót, a rumot és a felfuttatott élesztőt. Kidagasztjuk a tésztát, és 1 órán keresztül meleg helyen pihentetjük.
Lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és fánk szaggatóval, vagy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


Liszttel meghintett tálcára tesszük a fánkokat, konyharuhával letakarjuk és további 30 percig pihentetjük.


Forró olajban sütjük a fánkokat úgy, hogy először az a fele kerül bele az olajba, amelyik felül volt, és mielőtt beletesszük az olajba, kis lyukat nyomunk a tészta közepébe. A sütés kezdetekor fedővel letakarjuk az edényt, de amikor megfordítjuk a fánkokat, akkor már nem kell a fedő.


Vigyázni kell az olaj forróságával, mert ha nagyon forró, akkor nagyon sötétek lesznek a fánkok.
Ebből a mennyiségből kb. 22 fánk készül, ismerve családom fánk imádatát, én mindjárt dupla adaggal szoktam kezdeni.
És ugye nem feledkeztek meg a sárgabaracklekvárról, hiszen a fánk azzal az igazi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése