Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 29., vasárnap

Rácsos linzer

A tegnapi piskótának már hírmondója sem maradt, ezért a mai ebéd befejezéséhez valami gyors nasit kerestem. Ekkor jutott eszembe, hogy milyen régen készítettem rácsos linzert. Ez a süti elég spórolós igazi hó végi recept. Olyan hozzávalókból készül, amelyek bármelyik háziasszony kamrájában megtalálható. Az egyszerű hozzávalókból omlós linzer tészta készül, amelynek a tetejét jó vastagon befedi a pikáns lekvár. Nem kell vele sokat pepecselni, egyszerű az elkészítése.
Nem is értem miért készítem ilyen ritkán ezt a sütit, hiszen annyira finom.
 
 
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 tojássárgája
csipetnyi só
baracklekvár
 
 
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a margarint és  elmorzsoljuk benne. Ezután hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlét és a tojást és összegyúrjuk. Egy kb. 23x33 cm-es tepsit alaposan kizsírozunk. A tészta 3/4 részét tepsi nagyságúra nyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe. Jó vastagon megkenjük lekvárral, majd a maradék tésztából rácsokat készítünk, amelyet a lekvár tetejére  teszünk.
A sütőt 170 fokosra előmelegítjük és kb. 30 perc alatt addig sütjük, amíg a rácsok szép aranybarna színt kapnak.
 
 
Ha nincs otthon citrom, akkor a tésztát citromhéj helyett vaníliás cukorral, citromlé helyett 1 evőkanál tejföllel készítsük. A baracklekvárt pedig bármilyen pikáns lekvárral készíthetjük, de azért baracklekvárral az igazi.
 
 
És még egy kicsi csalafintaság - sütés közben elég sok lekvárt "beszív" a tészta, ezért amikor kiveszem a sütőből, a rácsok közé lekvárt csorgatok. Legegyszerűbb, ha egy nylon zacskóba teszünk néhány kanál lekvárt, a sarkára picike lyukat vágunk, és abból csorgatjuk a rácsközökbe a lekvárt.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése