Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 3., kedd

Tejszínes csirkeragu (variációk)

Ha munka után valami nagyon gyors vacsorát szeretnétek készíteni az éhes családnak, akkor ezt a ragut mindenképpen ajánlom Nektek. Amíg fő a körethez való tészta, vagy rizs, addig majdnem elkészül a ragu is...na jó egy picivel tovább tart az előkészületekkel együtt, de azt garantálom, hogy nem kell órákig a konyhában ácsorogni. Másik nagy előnye, hogy remekül variálható, baconnal, gombával, spenóttal, kukoricával, borsóval. És ha nem ragut szeretnénk enni, akkor akár szeletben is készíthetjük a húst. Én sokáig csak gombával készítettem, de amikor a vashiány miatt ajánlották, hogy egyek több spenótot elkészítettem bébispenóttal is. Ma már többnyire így készítem, mert nagyon finom! Ajánlom azoknak is, akik egyébként nem rajonganak a spenótért, ebben az ételben még nekik is ízleni fog.
 
 
Hozzávalók:
1 csirkemell filé (kb. 50 dkg-os)
1 csomag bébispenót (80 g-os)
50 dkg gomba
bors
ételízesítő
étolaj
3 dl tejszín
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál liszt
 
 
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. Fedő alatt puhára pároljuk a húst. Amíg párolódik megtisztítjuk a gombát és tetszés szerint feldaraboljuk. Amikor már a hús puha hozzáadjuk a gombát, ízlés szerinti ételízesítőt, és tovább pároljuk. A gomba elég sok vizet ver, addig pároljuk együtt a hússal, amíg kezdi elfőni a levét, ekkor hozzáadjuk a bébispenótot és a zúzott fokhagymát. Ekkor már csak addig pároljuk amíg a spenót összeesik. Megszórjuk 1 púpos teáskanál liszttel, elkeverjük és felöntjük a tejszínnel. Jól összeforraljuk és már készen is van.
Ha még szeretnénk gazdagítani akkor 10 dkg bacont pirítsunk meg, és ezen dinszteljük meg a hagymát, a továbbiakban az előbb leírottak szerint haladunk.
Spenót helyett tehetünk bele kukorica vagy zöldborsó konzervet, de készíthetjük úgy is, hogy csak a gomba van benne. Ebben az esetben, a főzés végén kevés apróra vágott petrezsemelyem zöldjével fűszerezzük.
 
 
És ráadásul még egy variáció: a csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk és grill serpenyőben megsütjük. A ragut az előzőek szerint készítjük el, de nem főzzük össze a hússal, csak a tányéron adjuk mellé.
 
 
Tésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk. A tetejére szórhatunk egy kevés reszelt sajtot, hogy még gazdagabb legyen az ételünk.
 
 
Én soha nem főzőtejszínnel készítem, hanem a 30% zsírtatalmú natúr habtejszínnel, így sokkal krémesebb lesz.
Jó fözőcskézést kívánok!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése