Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 4., szerda

Gurulós fánk

Hétvégén kezdődik a farsangi időszak, és ezzel egyidőben itt a különféle fánkok készítésének ideje is. Néhány éve kaptam ezt a fánk receptet, és azonnal az egyik kedvencem lett. Nagyon szeretem készíteni, mert gyorsan elkészül, nem kell keleszteni, pihentetni, csak összekeverjük és máris süthetjük. Másik előnye, hogy nem szívja magába az olajat. A neve onnan ered, hogy amikor sülnek, a forró olajban maguktól megfordulnak az apró tésztagolyók.
A falatnyi fánkok a tésztája pehelykönnyű, kívülről vékony ropogós kéreg van rajta, a belseje viszont csodásan puha. A fánkhoz hozzátartozik a finom házi baracklekvár, de ehhez a fajtához saját készítésű vaníliakrém is nagyon jól illik.
 

 
Hozzávalók:
5 dl liszt
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 db 140 g-os natúr joghurt
3 evőkanál cukor
csipetnyi só
 
 
A tojást, elhabarjuk a joghurttal, a cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a sütőport és a lisztet. A tésztát nem kell kidolgozni, inkább olyannak kell lennie, mint a nokedli tésztának.
Teáskanállal kis gombócokat szaggatunk a forró olajba és szép aranybarnára sütjük.
A tésztagolyók maguktól megfordulnak, amikor kellően megsültek. Amikor a másik oldaluk és szép színűre sült, rácsra vagy papírtörlőre szedjük és alaposan lecsepegtetjük az olajtól.
Még finomabb, ha még forrón fahéjas porcukorral megszórjuk.
 
 
És egy kis ráadás, a vaníliakrém receptje:
Vaníliakrém:
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, végül 1 dl tejjel hígítjuk. A többi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és takaréklángon sűrű krémmé főzzük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése