Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 22., vasárnap

Tejszínes sajtos csirke

Ezt az ételt mindenkinek ajánlom, aki szereti a sajtot, a tejszínt és a csirkét. Az elkészítése végtelenül egyszerű, még a kezdő háziasszonyok vagy urak sem tuják elrontani. Egy módon rontható el, ha megégetjük. Az elkészítése ugyanis csak annyiból áll, hogy bundázzuk a húst, a többit a sütő elvégzi. Nekünk már csak az elismerések bezsebelése marad. És azt garantált, mert a hús omlós, és a bundázáshoz használt sajt és tejszín összeolvadásából csodás kéreg keletkezik a hús körül. 
 
 
Legalább 25 éve a szomszéd fiú esküvőjén ettem először ezt a finomságot, azóta nagy családi kedvenc lett nálunk. Gyakran készítem ezt az ételt, és eddig is sok ismerősömnek mondtam el a receptjét. Remélem, most még többen megismerik és elkészítik ezt az ételt.
 
 
Hozzávalók:
2 filézett csirkemell 
2 tojás
5-6 evőkanál liszt
5 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
4 dl tejszín
bors
ételízesítő
 
 
A csirkemelleket darabokra vágjuk (1 mellet 4 darabra), megszórjuk sóval, fehérborssal és egy kis időre félretesszük. A sajtot lereszeljük, a vaj egy részével kikenünk egy tűzálló edényt, vagy tepsit és a sajt 1/3 részét az edény aljába szórjuk. 
A húsokat először lisztbe, aztán felvert tojásba mártjuk és a sajttal meghintett tepsibe tesszük. A bundázott húsok tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, majd meghintjük egy kevés fehérborssal és ételízesítővel, majd rálocsoljuk a tejszínt, és rámorzsoljuk a maradék vajat.
A tepsit letakarjuk alufóliával és 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, hústűvel ellenőrizzük, hogy a hús teljesen átsült e. Ha puha, akkor még néhány percig visszatesszük a sütőbe, hogy szép színt kapjon a teteje.
 
 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, hiszen függ a hús vastagságától. Temészetesen készíthetitek csirkecombból, szárnyból vagy ezek egyvelegéből is.
 
 
Bízom benne, hogy sokak kedvence lesz ez az étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése