Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 28., szombat

Vizes piskóta - Csokimártással

Ha valami nagyon gyors sütire vágyok, akkor elkészítem a világ legfinomabb vizes piskótáját. Azelőtt mindig a hagyományos piskótát sütöttem több - kevesebb sikerrel, egészen addig, amíg a szomszéd nénitől meg nem kaptam ezt a receptet. Ő azt mondta, ha ezt a piskótát készítem az egészen biztos sikerülni is fog. És valóban sikerült, és azóta mindig sikerül. Gyönyörű magas, légies és nem esik össze.  Önmagában is nagyon finom, de lekvárral vagy krémmel töltve igazi nyalánkság. Tortaformában sütve, remek tortalap készülhet belőle. Egyedül piskóta tekercsnek nem ajánlom, mert ha feltekerjük megtörik, ugyanis kicsit szárazabb, mint a hagyományos piskóta.  Ez az egy "negatív tulajdonsága" van, de ez eltörpül amellett, hogy gyorsan elkészül, légiesen könnyű, nem esik össze és nagyon finom.
 
 
Ma egy kis grátisz is készült a piskótához, egy finom csokimártás, amelyet még a nagymamámtól tanultam,  aki híresen jól sütött és főzött.
A keresztlányom 5 éves lehetett, amikor nálunk nyaralt, neki is készítettem csokimártást piskótával. Aztán fél év elteltével valahogy eszébe jutott ez az étel, és kérte szüleitől a "csokilevest", mert ő így nevezte el. Jó időbe telt, amíg rájöttünk, hogy a csokimártást keresztelte át, erre a névre. Kis drágám kézzel - lábbal magyarázta, hogy mit szeretne, és végül sikerült megfejtettük a talányt. Azóta mi is csokilevesnek nevezzük ezt a nyalánkságot.



Hozzávalók:
Piskóta
6 tojás
30 dkg kristálycukor
10 evőkanál víz
25 dkg rétesliszt
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só
Csokimártás
1 liter tej
2 tojássárgája
4 kanál cukor
2 kanál kakaópor
2 evőkanál liszt
mazsola
 
 
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 3 evőkanál cukort. A maradék cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és azzal is tovább keverjük. A tojáshabhoz hozzácsorgatjuk a tojássárgáját és alaposan összekeverjük (akár robotgéppel is lehet). Amikor az egész jó habos, óvatosan hozzá keverjük a sütőporral elkevert lisztet. Kisadagokban adjuk hozzá a lisztet, és nem is keverjük, inkább habverő segítségével hozzá forgatjuk.
Sütőpapírral bélet kb. 20x30 cm-es tepsibe öntjük a masszát, és 160 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült e a piskótánk.
 
 
.

 
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet és ezekkel is simára keverjük. Kb. 2 dl tejet adunk hozzá és szép simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és óvatosan hozzá csorgatjuk a tojásos-kakaós keveréket. Takaréklángon madártej sűrűségűre főzzük. Amikor még forró adhatunk hozzá egy nagy maréknyi megmosott mazsolát.
 

A piskótához a kristály cukor használatát ajnálom, igaz egy kicsit tovább kell keverni, mint ha porcukorral készítenénk, de így sokkal jobb lesz. A tésztához nyugodtan lehet sima lisztet használni, azzal is ugyan olyan jó lesz.
Bízom benne, hogy tektek is tetszeni fog. Nagyo jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése