Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. január 25., szerda

Rákóczi túrós

Még a karácsonyi időszakban készítettem ezt a sütit, de valahogy lemaradt a közzététel. Most pótolom, hogy ti is kipróbáljátok ezt a habos, lekváros nyalánkságot.  Azon kívül, hogy finom, nagyon mutatós is. A tészta  és túró tetején a hófehér habrácsok között nagyon szép a fénylő sárgabarack lekvár.
Többféle receptet kipróbáltam, amíg rátaláltam a kedvemre való receptre. Végül egy régi, sokat használt süteményeskönyvben akadtam rá a tökéletes receptre. Azóta ezt a Rákóczi túrós receptet készítem, és ez lett a lányom kedvence... na meg a fiamé, a férjemé a vejemé...... szóval az egész család rajong érte. Ami nem is csoda, mert nagyon finom omlós a tésztája, krémes a tölteléke és csupa hab a teteje.
 
 
Hozzávalók:
Tészta
30 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 dl tefjöl
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
Töltelék
75 dkg túró
20 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 tojásfehérje habbá verve
1 dl tejföl
4 dkg gríz
Hab
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
fél mokkáskanál ecet
 
 
A tésztához először a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tejfölt, a tojássárgáját, és a citrom reszelt héját.
A tésztát zsírozott tepsibe tesszük és 160 fokos, előmelegített sütőben félig megsütjük.
Amíg sül a tészta, a töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat. A félig megsült tésztára kenjük a tölteléket és addig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul.
Közben gőz fölött habbáverjük a tojásfehérjét, majd a még forró sütemény tetejére nyomjuk rács alakzatba.
 
 
Ekkor már inkább csak szárítjuk a habot és nem sütjük.
Amikor megszilárdult a hab, a habrács közeibe híg lekvárt csorgatunk.
Aki szereti a mazsolát tehet azt is a töltelékbe.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése