Még mindig farsang van, és én ismét fánkot sütöttem, igaz nem szalagosat, hanem csörögét. Nem mintha csak farsang idején lehetne fánkot sütni................ persze, hogy lehet de ilyenkor szinte elvárás. A fánk mindegyik változatát szeretem, időszaktól, évszaktól, napszaktól függetlenül.
Szóval ma csörögét sütöttem - vagy forgácsfánkot, herőcét ki hogyan ismeri. Gyerekkoromban herőce néven ismertem ezt a sütit. Általában keresztanyám sütötte és sokkal puhább volt mint amit mostanában ette. Aztán kiderült a titok, ő élesztős tésztából készítette ezt a finomságot.
Többféle receptet kipróbáltam amíg rátaláltam a számomra ideális csörögére. Nem annyira puha, mint keresztanyué, viszont nem is teljesen száraz. A tésztája kívül keményebb, belül viszont finom puha, egyszóval csoda finom.
Mivel a tésztájában több cukor van mint a legtöbb csörögében, ezért én nem szoktam forrón porcukorba forgatni, csak meghintem vele, aztán mindenki a saját ízlésének megfelelően szórhatja kakaós, fahéjas vagy vaníliás porcukorral, vagy belemártogathatja a finom házi baracklekvárba.
Remélem kedvet kaptatok hozzá, hogy elkészítsétek.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 dl tejföl
10 dkg porcukor
6 tojássárgája
10 dkg margarin
2 evőkanál rum
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk. Ha nagyon lágynak érezzük a tésztát, akkor egy kevés lisztet még tehetünk hozzá, majd legalább 30 percig pihentetjük. A pihentetési idő után, lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és derelye vágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét 1 vagy 2 helyen bevágjuk és a tészta végét átbújtatjuk a résen.
A tésztát közepesen forró olajban szép barnára sütjük.
Ha szándékosan szerettem volna ilyen formákat sütni akkor biztosan nem sikerül, de most néhány csöröge olyan alakú lett mint a madár :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése