Ennek a sütinek a receptjét egy Vidék íze újságban találtam. Már ránézésre is nagyon tetszett. A töltelékek színkavalkádja már a szemnek is csábító, na és az íze....hát az valami fenomenális. Erre a süteményre tényleg illik a neve, az ezerjó süti, de lehetne csudajó, nagyon jó...és még sorolhatnám. Egy a lényeg, nagyon finom sütemény, amelyben az ízek csodás harmóniában vannak.
Ez a süti most különösen finomra sikerült, és ez nem véletlen, hiszen volt egy tündéri segítőm is, Viola keresztlányom személyében. Nagyon ügyes kislány! 💝
Hozzávalók:
Tésztához
40 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
2 dl tejföl
csipetnyi
kevés citromlé
Töltelékek
Mákos töltelék
1 tojás
10 dkg kristálycukor
15 dkg darált mák
1 üveg fejtett meggy
Túrós töltelék
30 dkg túró (rögös)
1 tojás
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
Almás töltelék
6-8 alma
10 dkg kristálycukor
ízlés szerinti fahéj
A lapok szórásához zsemlemorzsa
A tészta hozzávalóból rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 részre osztjuk.
Elkészítjük a töltelékeket:
A mákoshoz a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a darált mákot.
Leszűrjük a meggybefőttel és alaposan lecsepegtetjük.
A túróshoz összekeverjük a túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással.
Az almás töltelékhez lereszeljük az almát, kinyomkodjuk a levét, hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.
Egy kb. 25x40 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal és bele tesszük az első vékonyra nyújtott tészalapot. A lapot megszórjuk zsemle morzsával és rákenjük a mákos krémet, amelynek a tetejére szórjuk a fejtett meggyet.
Befedjük a második lappal, ezt szintén megszórjuk zsemlemorzsával és rákenjük a túrókrémet és rászórjuk a mazsolát és befedjük a következő tésztalappal.
Erre, a zsemlemorzsával meghintett tésztára kerül az almás töltelék. Az utolsó lappal befedjük a sütit, és megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.
A sütőt 200 fokosra elő kell melegíteni és kb. 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd 170 fokosra mérsékeljük a sütő hőfokát és még legalább 30-35 percig sütjük.
Tepsiben hűtjük ki, csak akkor szeleteljük amikor már teljesen kihűlt. A süti tetejét porcukorral megszórjuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése