Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2021. november 24., szerda

Kelbimbós pecsenye

Egy eléggé megosztó ételt mutatok Nektek. Vagyis az étel nem, inkább az egyik összetevője, a kelbimbó az,  amitől egyesek elborzadnak. Elég, ha csak megemlítik nekik és máris fintorognak. De ez szerintem, csak azért van, mert még nem kóstoltak igazán finoman elkészített kelbimbót. A sós vízben megfőzött, petrezselyem zöldjével megszórt, ízesítés nélküli kelbimbóért én sem rajongok, ha azonban valami finom szósszal vagy szafttal készítjük, esetleg megsütjük vagy kirántjuk, remek étel lesz belőle. Kellemesen ízesítve, nagyon finom tud lenni ez az őszi zöldség. Jelen esetben, hogy a húsfalókat is rábírjuk a zöldség evésre, a kelbimbót most csempésszük be a zamatos szaftba egy szelet hús és némi köret mellé. 


Hozzávalók:
8 szelet karaj 
kevés liszt
zsír
2 közepes fej lilahagyma
5 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg füstölt szalonna
10-12 kelbimbó
2 gerezd fokhagyma
bors
csipetnyi piros paprika


A húst enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és kicsit félre tesszük, hogy átjárják az ízek. Kevés zsírt forrósítunk egy serpenyőben, és a lisztbe mártott hús mind két oldalát 1-2 perc alatt megsütjük. A kelbimbót megpároljuk, vagy enyhén sós vízben megfőzzük. A szalonnát megpirítjuk és kiszedjük egy tányérra. A hús sütéséből visszamaradt zsírban megdinszteljük a vékony szeletekre vágott lilahagymát. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, az előzőleg megpirított szalonnát és felöntjük kevés vízzel. A raguba visszatesszük a húsokat és puhára pároljuk. Amikor készen van, ismét kiszedjük a húst. Beletesszük a negyedekbe vágott kelbimbót, megszórjuk egy csipetnyi piros paprikával, egyet forralunk rajta,  és beletesszük a kész húsokat. 
Sült krumplival tálaltam, de úgy gondolom a rizs vagy petrezselymes krumpli is nagyon jól illik hozzá!


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése