Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. augusztus 31., szerda

Cukkinilepény sajttal és sokával töltve

A sok cukkinis finomság közül, most ez az egyik kedvencem. Néhány hete találkoztam ezzel a recepttel és nagyon megtetszett. Kicsit változtattam a recepten, mert eredetileg vékonyabbra volt sütve a "tésztája", és amikor készen volt az alap, akkor töltötték sajttal és sonkával, majd feltekerték és kissé rápirítottak a sütőben. Úgy gondoltam, én egy füst alatt elvégzem a töltést, és a sütést. Egy kisebb tepsibe készítettem és sütés előtt megtöltöm. Nekem így nagyon ízlett. A lágyan olvadó sajt, a kissé sós sonka és a zsenge  cukkini íze, tökéletes együttest alkotott.



  • Hozzávalók:
    1 kg zsenge cukkini reszelve
    8 evőkanál liszt
    3 tojás
    2 kávéskanál só
    1 kávéskanál bors
    1 gerezd fokhagyma
    8-10 szelet sajt 
    16 szelet gépsonka
    (A sajt és a sonka szeletek méretétől függ, hogy hány szelettel tudjuk beteríteni a tepsit.)


  • A cukkinit héjastól lereszeljük, kissé megsózzuk, állni hagyjuk kb. 10 percig, majd alaposan kicsavarjuk. Hozzátesszük a tojást, a lisztet és a fűszerekkel ízesítjük. Ha nagyon hígnak találjuk, kevés liszttel sűríthetjük, illetve ha sűrű pici tejföllel vagy tojással javíthatunk az állagán.)
  • Egy közepes tepsit (kb. 25x30 cm) alaposan kikenünk olajjal, beleöntjük a cukkinis massza felét. Befedjük a sonka szeletek felével, erre kerül egy sor sajt, majd ismét sonka. Legvégül ráöntjük a maradék cukkinit.
  • 180 fokra előmelegítjük a sütőt és pirosra sütjük a lepényt.
  • Sütés előtt a tetejére sajtot is szórhatunk.


A cukkinihoz nagyon jól illenek a zöldfűszerek, ezért a saját ízlésünknek megfelelő zöldfűszerrel (kapor, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring) tovább ízesíthetjük a lepényt.

  • Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése