Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. augusztus 30., kedd

Házi ketchup

A mondás miszerint ....azt hiszi, hogy kolbászból van a kerítés.... nálunk ez inkább úgy hangzik, azt hiszi, hogy  ketchup folyik a csapból is. Iszonyat mennyiség fogy belőle, ezért inkább elkészítem Hála istennek elég sok paradicsomunk termett, így bőven tudtam készíteni. Sokkal finomabb, mint a bolti változat, ebben csak a színtiszta paradicsom van,  nincs benne tartósítószer, adalékanyag. 
Amikor kislány voltam, nem emlékszem, hogy ketchupot vásároltunk volna. Azt a ketchupot ettük, amit Anyukám készített, a szomszéd néni receptje alapján.  Még ma is meg van ez az eléggé megsárgult papír, amire akkor Anyuka leírta a receptet. Emlékszem, Ő több órán keresztül állt a tűzhely mellett, mert iszonyú sokáig kellett főzni. Mai napig ezt a receptet használom Ketchup készítéshez. A főzési technológián azonban változtattam, mert először sütöm és utána főzöm. Így nem kell órákig mellette ácsorognom. A hozzávalókon is módosítottam egy kicsit. Én nem teszek bele tartósítószert, viszont egy kevés balzsamecettel teszem pikánssá. 


Hozzávalók: 
3 kg paradicsom
1 db kápiapaprika
2 közepes lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál kakukkfű
1 szál zeller, a zöldjével együtt
1/2 teáskanál fehérbors
1 evőkanál só
4 evőkanál kristálycukor
1 babérlevél
3 szem szegfűszeg
1/2 - 1 evőkanál balzsamecet (ízlés szerint)


A megmosott, feldarabolt paradicsomot és paprikát egy mély tepsibe tesszük, rátesszük a cikkekre vágott lilahagymát, a szeletelt fokhagymát és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. A tepsit betesszük a sütőbe, és 150 fokon kb. 2,5 órán keresztül sütjük, majd átöntjük egy lábasba, megturmixoljuk,  és szitán átpasszírozzuk, majd visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a balzsamecetet és alaposan összeforraljuk.
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba hűtjük ki.



Jó befőzést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése