Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. augusztus 15., hétfő

Szilvás pite


Érik a zamatos szilva. Jó sok szilvalekvárt, és befőttet készítettem belőle valamint néhány adag a fagyasztóba is került, hogy télen legyen mit a szilvás gombócba tenni. Egyértelmű  volt, hogy a friss szilvából sütök valamilyen finom süteményt is. Választásom a kelt tésztából készült szilvás pitére esett, aminek annyira könnyű a tésztája, hogy a férjem azt hitte piskóta. Az egész családnak ízlett, az utolsó morzsáig elfogyott.


Hozzávalók:
70 dkg liszt
3 dkg élesztő
15 dkg porcukor
3 tojás
10 dkg vaj
5,5 dl tej
csipet só
50 dkg szilva
4 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál fahéj



3 dl tejben, elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, majd tojások sárgáját, az olvasztott, de nem meleg vajat, az étolajat, a felfutatott élesztőt, majd a maradék langyos tejet. Fakanállal nokedli tészta állagúra keverjük. A tojás fehérjéből csipetnyi sóval habot verünk, és a tésztához keverjük. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. 


Egy 30x38 cm-es tepsit kizsírozunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a megkelt tésztát. A tetejére tesszük a darabolt szilvát, és megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral. Még 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, kockára vágjuk és porcukorral megszórjuk a tetejét.


Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése