Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. december 9., péntek

Citromos szelet

Átnéztem a süteményes gyűjteményemet, és rájöttem, milyen sok remek süti van benne, amit már évek óta nem sütöttem.  Persze, nehéz ellenállni az új recepteknek, hiszen a különböző újságok, média felületek tele vannak újdonságokkal. De eldöntöttem, hogy elkezdem megsütni a feledésbe merült régi családi kedvenceket. Bízom benne, hogy másoknak is örömet tudok majd szerezni egy-egy régi kedvenccel. Az egyik ilyen, régen készített finomság a Citromos szelet, amely omlós linzer lapokból és pikáns citromos krémből áll. 



 Hozzávalók: 
Tésztához:
60 dkg liszt
12 dkg porcukor
csipet só
1 csomag sütőpor
20 dkg margarin
5-7 kanál tejföl
2 tojássárgája
Töltelék: 
1 marék apróra darabolt dió
3-4 evőkanál lekvár
Krémhez:
6 dl tej
6 evőkanál liszt
1 evőkanál kristálycukor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
(ízlés szerint kevés reszelt citromhéj)



A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, a csipet sót, és elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd 4 részre osztjuk. 


A tészta lapokat kb. 25x35 cm nagyságúra kell nyújtani és zsírozott sütőlapon, vagy tepsi hátoldalán megsütni. 
Az első tészta részt kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, amelyre rászórjuk az apró darabosra vágott diót, és befedjük egy másik tésztalappal. Néhány helyen megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A másik két lapot külön, külön sütjük meg. 
Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet. 2 dl tejben lekeverünk 6 evőkanál lisztet. A maradék 4 dl tejet feltesszük forralni. Amikor felforrt a tej, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a lisztes keveréket, és kevergetve sűrű masszát főzünk belőle. A vajat, a porcukorral és a citrom levével  habosra keverjük, majd összekeverjük  a teljesen hidegre hűtött főzött krémmel.
A süteményt úgy töltjük meg, hogy a lekváros-diós lap kerüljön középre. 


A sütemény tetejét is ezzel a krémmel kenjük meg, és tetszés szerint díszítjük (híg lekvárt csorgatunk rá, villával megmintázzuk, vagy csokit reszelünk rá).


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése