Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. december 17., szombat

Fehérkrémes

Említettem már nektek, hogy előkerestem a kissé feledésbe merült  családi recepteket. Ezek között találtam rá a Fehérkrémesre, amit sokan Hókocka, Hófehérke néven ismernek. 


Amikor kislány voltam nagyon sokszor sütötte anyukám ezt a sütit.  Mind összetevőit, mind a küllemét tekintve nagyon egyszerű sütemény, ám ez nem jelenti azt, hogy nem finom, sőt, szerintem felveszi a versenyt a drága, különleges alapanyagokat tartalmazó desszertekkel. Azt bizton állíthatom, hogy ha elkészítitek ti sem fogtok csalódni ebben a habkönnyű sütiben. 


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
5 dkg zsír
10 dkg porcukor
fél csomag szalalkáli
1 tojás
2 evőkanál tejföl
Krémhez:
5 evőkanál liszt
5 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
vaníliás porcukor


A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval és a szalalkálival, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőlük és kb. 25-38 cm-es tepsi hátán egyenként megsütjük.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A lisztet kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és folyamatos keverés közben megfőzzük benne a lisztes keveréket. A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt hozzátesszük a vajkrémet, és az egészet habosra keverjük. A krémet két egyenlő részre osztjuk és megtöltjük vele a  lapokat.


A megtöltött süteményt legalább 1 éjszakán át pihentetjük. Felvágás előtt a tetejét szórjuk meg vaníliás porcukorral.


Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése