Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. december 14., szerda

Lábasban sült kalács

Múltkorában anyukámmal arról nosztalgiáztunk, hogy milyen finom volt az a kalács, amit kedves ismerősünk, Annus néni sütött. Olyan kalácsot azóta sem ettem, rendkívül édes volt, foszlós, és könnyű. Emlékszem azt mondta, csakis, és kizárólag lábasban süti, és szacharinnal készíti a kalácsot, mert attól sokkal édesebb és légiesebb lesz a kalács. Szerinte a sok cukor lehúzza, és nem lesz olyan magas a tészta, a kuglófsütő meg úri huncutság. Sajnos csak ennyi ismeretem maradt arról a finom kalácsról. Buta fejjel, a receptet akkor nem kértem el, sajnos ma meg már ezt nem tehetem meg. Azonban, nincs olyan dolog, amit az interneten nem lehet megtalálni, így neki láttam ott a recept keresésnek. Nem is nagyon kellett keresnem, mert azonnal több receptet is feldobott a rendszer. Kiválasztottam a legszimpatikusabbat, ami, ahogy azt a néni is mondta, édesítőszert ír. Mivel édesítőszer nem volt itthon, én cukorral sütöttem meg. Lehet, hogy nem lett olyan magas, mint annak idején Annus nénié, de az utolsó morzsáig elfogyott, és azt hiszem ez a siker mércéje.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 dl étolaj
csipet só
5 dkg élesztő
15 dkg kristálycukor vagy 25 szem édesítőszer
2 evőkanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
4 dl + 3 evőkanál tej
3 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál vaj a kész kalács lekenéséhez


A 4 dl langyos tejben feloldjuk a 2 evőkanál kristálycukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a csipet sóval, a cukorral, és a felfutatott élesztővel. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor kezd elválni az edény falától, kis részletekbe hozzádolgozzuk az étolajat. Amikor szép sima, és fényes a tészta, és teljesen elválik az edényfalától, két részre osztjuk. A kakaóport összekeverjük a maradék 3 evőkanál langyos tejjel, és az egyik tészta részhez dagasztjuk.


A két tésztát, külön - külön 1 cm vastag lappá nyújtjuk, majd egymás tetejére fektetjük és feltekerjük. Egy kb. 5 literes lábast kikenünk zsírral, és csiga alakba beletesszük a tésztát. Lefedjük, és duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A megkelt kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük.
Amikor kisült, kiborítjuk a lábosból, a tetejét megkenjük a vajjal, hogy szép fényes legyen. Sütés előtt tojással is megkenhetjük a tetejét, attól is fényes lesz, így viszont teljesen tojásmentes.
Ha édesítővel készítjük, akkor a 4 dl tejből vegyünk el keveset és abba oldjuk fel a tablettákat.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése