Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. április 11., szerda

Vegyes gyümölcsleves

A gyümölcslevesekkel úgy vagyok, mint a húslevessel.....minden nap meg tudnám enni. Imádom, hogy annyi féle változata van, ahányféle gyümölcs létezik. A csúcs számomra a vegyes gyümölcsleves, mert abban, az összes benne lévő gyümölcs aromája egyesül. A finom fűszerezés pedig, megkoronázza az ízek kavalkádját.
Amikor kislány voltam, még nem léteztek fagyasztóládák, -szekrények, így jobbára nyáron készítettünk a friss gyümölcsökből levest. A többi évszakban jobbára almából, körtéből és a nyáron eltett befőtekből varázsolt Anyukám isteni finom gyümölcslevest.
Szerencsésnek érzem magam, mert a kertünkben rengeteg gyümölcs megterem, így ilyenkor tavasszal sem kell nélkülöznünk a zamatos kerti finomságokat. Ha valaki nincs ilyen szerencsés helyzetben, az  bármelyik boltban be tudja szerezni a mirelit gyümölcsöket. És a friss gyümölcsökre sem kell már sokat várni, egy-kettőre eltelik az április, május és itt lesznek a friss, zamatos gyümölcsök.
 
 
Hozzávalók:
2 db alma
2 db körte
50 dkg vegyes gyümölcs (idény szerint)
2-3 evőkanál cukor
ízlés szerint citromlé
1 kis karika citrom (héjával együtt)
1 kis darab fahéj
4-5 szem szegfűszeg
2 nagy kanál tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál liszt
 
 
Az almát és a körtét meghámozzuk, és kockára vágjuk. Felöntjük kb. 2 liter vízzel, ízesítjük cukorral, citromlével, és a fűszerekkel (citrom karika, fahéj, szegfűszeg) és megfőzzük a gyümölcsöket. Nem kell túl főzni, mert akkor szétfő az alma, inkább maradjon kicsit ress! Tegyük bele a többi gyümölcsöt és forraljuk rajta egyet, majd habarjuk be. A habaráshoz keverjük simára a lisztet a tejföllel és a tejszínnel. Ilyenkor már csak egyet forraljunk rajta, és alaposan hűtsük le.
Én most az almán és a körtén kívül szedret, málnát, epret, ribizlit, szilvát, meggyet és sárgabarackot tettem a levesbe. Ha fagyasztott gyümölcsből készítem, akkor kicsit megfordul a főzési sorrend! Ilyenkor, ha már kellően puha az alma és a körte, behabarom a levest, összeforralom és  elzárom alatta a lángot, és beleteszem a fagyasztott gyümölcsöket. Így nem lesznek puhák, löttyedtek.
 
 
Jó főzőcskézést, majd jó étvágyat kívánok!
Az alábbi fotó egy korábbi gyümölcsleves főzés eredménye. Ha jól látom ugyan olyan alapanyagokból. ☺




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése