Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. április 26., csütörtök

Tiramisu

Első találkozásom a Tiramisuval még valamikor a 90-es évek elején történt. Előtte nem is hallottam erről a desszertről, és ha jól emlékszem, akkor nem is Tiramisu volt a neve, hanem krémes-kávés álom, vagy valami hasonló.
 
 
Az íze és a kinézete viszont teljesen olyan volt, mint a most készített sütemény. Az alapanyagok is megegyeznek kivéve a mascarponét. Akkoriban még nem is lehetett ilyesmit vásárolni, vagy csak nagyon nagy és különleges üzletekben, egy biztos, a vidéki boltokban nem árultak ilyesmit. De a magyar ember találékony és natúr vajkrémből készített "krémes-kávés álmot". 
Ma már mindenhol kapható a mascarpone, sőt válogathatunk is a különböző márkák közül. Így bármikor elkészíthetjük az olaszok kedvenc édességét, a Tiramisut. De ma már nem csak az olaszok kedvence, hiszen néhány évtized alatt az egész világot meghódiítota. (Azért mondom, hogy néhány évtized, mert állítólag csak az 1960-as években kezdték készíteni ezt a finomságot.)Persze kipróbálhatjátok vajkrémmel, vaníliás pudinggal, és a tojáshab egy részét pótolhatjátok tejszínhabbal is, de a most leírt recept garantáltan a legfinomabb és gyorsan elkészíthető.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg mascaropne
40 dkg babapiskóta
6 tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl erős kávé
fél dl tej
4 cl rum
1-2 evőkanál holland kakaópor
 
 
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd habosra keverjük mascarponét is. A két krémet összekeverjük, és a tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan a mascarpone krémhez forgatjuk.A hideg kávéhoz hozzáöntjük a tejet és a rumot, majd egyenként belemártjuk a babapiskótát és kirakunk vele egy mély tepsi vagy üvegtál alját. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk teljesen szét a piskóta, mert a krémtől is puhulni fog! A piskótára simítjuk a krém egy részét. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak, de arra ügyeljünk, hogy a tetejére krém kerüljön.  
A krémre rászitáljuk a kakaóport. A süteményt legalább egy éjszakára pihentetjük, hogy a piskóta jól megpuhuljon.
 

Jó étvágyat kívánok hozzá!




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése