Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. december 4., kedd

Lekváros ravioli

Hétvégén elkezdtem az adventi sütögetést. Szeretem ezt az időszakot, olyan békés, meghitt, és illatos. Vanília, fahéj, ánizs, pirított dió illatával telik meg a sütiktől a lakás. Bevallom, nehezen tudok határt szabni a karácsonyra készítendő sütik mennyiségének. Az idén azonban megfogadtam, hogy nem esek túlzásba sem főzés, sem sütés terén. Ígéretemhez híven, itt az első, idei karácsonyi süti recept, amely jól záródó dobozban biztos, hogy el áll karácsonyig. Persze csak akkor, ha addig rá nem járnak a családtagok, mert ennek a lekváros, omlós sütinek elég nehéz ellenállni.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
27 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 evőkanál tejföl
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
csipetnyi só
Töltetlék:
lekvár
Korongok lekenéséhez:
1 tojás
 
 
A lisztet elvegyítjük a poruckorral, a sóval, a sütőporral, a citromhéjjal, és elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojást, a tejfölt, a rumot és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk és 6 cm-es köröket vágunk ki belőle. Minden második korong közepét "+" alakba bevágjuk.
 
 
A korongokat megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és mindegyik közepébe teszünk 1-1 kis halom kemény lekvárt, és befedjük a bemetszett tészta korongokkal. Kissé kézzel, majd a korongoktól egy kicsivel kisebb pohárral összenyomjuk a két tésztakorongot.
 
 
A tojássárgáját kevés tejjel elkeverjük, és megkenjük vele a sütik tetejét.
 
 
170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 
 
Jó sütést kívánok, ehhez a nem csak finom, de igazán szép sütihez!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése