Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. január 24., csütörtök

Rózsafánk

A farsang elengedhetetlen kelléke a fánk. A rengeteg fánk fajta közül nehéz volt választani, aztán eszembe jutott a gyönyörű Rózsafánk. Csodaszép sütemény, és nagyon finom. A tésztája hasonlít a Csöröge fánkéra, viszont a kinézete sokkal szebb, tényleg olyan, mint egy kinyílt rózsa. Igaz, az elkészítése kicsit időigényes, de a látvány és az élvezet kárpótol a ráfordított időért.


Hozzávalók:
45 dkg liszt
8 dkg porcukor
3 evőkanál rum
3 evőkanál tejföl
4 tojássárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
Sütéshez:
olaj
Tálaláshoz:
porcukor
lekvár


A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, és az összes többi hozzávalót. Szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk, és legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezután 2 mm vastagra nyújtjuk, és 3 különböző méretű (3-4-5 cm) pogácsa szaggatóval egyforma számú korongokat szúrunk ki a tésztából. Minden korong szélét négy helyen kissé bevágjuk. A korongok közepére teszünk egy-egy pötty tojásfehérjét, hogy összeragadjanak, és úgy tesszük egymás tetejére, hogy a vágások ne egymás fölé kerüljenek.


Az összerakott fánkok közepét egy kissé összenyomjuk, és forró olajban aranyszínűre sütjük.


A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe teszünk 1-1 kicsi halom lekvárt.


Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a mutatós és finom sütihez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése