Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. február 2., szombat

Vadas

Tudom, hogy a vadast vadhúsból illene készíteni, de legalábbis marhából, én mégis a sertéskarajnál maradok. Ennek egyetlen oka, hogy a karajt szereti legjobban a családom.
A vadas elkészítése egyébként nem bonyolult, hiszen a húst puhára kell főzni, párolni, majd a szószhoz zöldségeket passzírozni és ízesíteni. Ez valóban egyszerű, de a jó vadas titka a mártás ízesítésén áll vagy bukik. Fontos, hogy ne legyen túl zöldséges, túl édes, ne domináljon benne sem a mustár, sem a citrom, sem a tejföl. A mártást eredetileg azokból a zöldségekből és pecsenyeléből készítették, amelyekben a vadhúst pácolták.
Fontos, hogy a mártáshoz a hús sütéséhez használt pecsenyeszaftot is használjuk fel, mert ez adja meg a jó alapízt.
Köretként zsemlegombóccal "illik" tálalni, de az én családom makarónival szereti. Persze készítettem már zsemlegombóccal is, de annak nem sikerült legyőznie a tésztát. Pedig isten bizony finom volt!


Hozzávalók:
8 szelet karaj
2 nagyobb répa
1 nagyobb petrezselyemgyökér
1 ujjnyi vastag szelet zellergumó
(a zöldségek aránya 3 rész répa - 2 rész petrezselyemgyökér - 1 rész zellergumó)
1 dl száraz fehérbor
1 közepes fej hagyma
1 csapott evőkanál cukor
bors
1 mokkáskanál kakukkfű
2 babérlevél
10 szem bors
1 kis pohár tejföl
fél dl tejszín
ízlés szerint mustár 
néhány csepp citromlé
kevés zsiradék


A hús megütögetjük, enyhén sózzuk, kicsit félre rakjuk, hogy átjárják az ízek, majd a forró zsiradékon mind a két oldalát hirtelen megpirítjuk. A megsült szeleteket félre rakjuk.
A visszamaradt pecsenyezsírban megdinszteljük a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, és a vékonyra szeletelt zellert. Néhány perc múlva rátesszük az apró kockára vágott hagymát, és azt is üvegesre dinszteljük. Megszórjuk cukorral és kissé megpirítjuk, felöntjük a fehér borral és kb. 3 dl vízzel. 


Egyet forralunk rajta, majd beletesszük az elősütött húst, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, babérlevéllel, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk a zöldségeket és a húst. 
Amikor minden kellően puha, a lábosból kiszedjük a húst, és a babérlevelet, a zöldségeket pedig összeturmixoljuk. A zöldséges szaftot ízesítjük mustárral, citromlével. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a szafthoz keverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítünk. A szószba visszatesszük a húst, egyet forralunk rajta.
Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor készítsünk hozzá zsemlegombócot, esetleg burgonya krokettet. 


Vagy egyszerűen főzzük ki hozzá a kedvenc tésztánkat.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése