Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. február 4., hétfő

Túrós batyu

Végre letelt a két hét, és a hétvégén haza jött a fiam és a menyem. Hiába a sok "finomság", amit ott a messzi távolban ettek, az volt a kérésük, hogy csülkös bablevessel és valami finom kelt tésztával várjam őket. És ugye a gyerekek kérésének nem lehet ellenállni. A mások dolog, hogy egy finom kelt tésztát én is szívesen megettem volna.  Nagyon szeretek kelt süteményt készíteni, ezért egyáltalán nem esett nehezemre a batyu elkészítése. Több féle batyu receptem van, de ezt kedvelem a legjobban, mert a tésztája még másnap is finom puha. A túrós tölteléket kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliás cukorral, kaporral, mazsolával, reszelt citromhéjjal. 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
16 dkg olvasztott margarin
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
5 dkg élesztő
6 dl tej
Töltelékhez:
75 dkg túró
3 tojás
3 evőkanál gríz
7-8 evőkanál cukor
ízlésszerint vaníliás cukor, kapor, mazsola vagy reszelt citromhéj
1 felvert tojás a batyuk lekenéséhez
 

A langyos tej felében feloldunk 1 evőkanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, beleteszünk egy csipetnyi sót, a cukrot, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, majd az olvasztott margarint.
 
 
Szép levegős tésztát dagasztunk belőle, és 40 perc alatt a duplájára dagasztjuk. Lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe teszünk 1-1 halom túrót. A tésztából batyukat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A batyuk tetejét megkenjük a felvert tojással és még 20 percig pihentetjük a tepsiben.
180 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütjük. Rácsra szedjük a süteményt és kihűtjük. A hideg süteményt enyhén megszórjuk porcukorral.
 


Egy tartalmas leves után kitűnő második fogás, vagy egy pohár tejjel, kakaóval csodás reggeli.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése