Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. február 8., péntek

Császármorzsa

Ez nem egy új keletű recept, igazi császári édesség, amely ma is ugyanolyan népszerű, mint a Monarchia idejében. Azt mondják ez volt Ferenc József kedvenc desszertje. Egy elrontott palacsinta, amit vagy egy szakács, vagy maga a császár titokban készített palacsintájától lehet eredeztetni. A lényeg azonban az, hogy ez a desszert a mai napig népszerű mind Magyarországon, mind Ausztriában. Magyar területen inkább a búzadarával készült morzsa az elterjedtebb, de az akkor már nem császármorzsa, hanem daramorzsa. Egy kedves ismerősöm már évek óta kint dolgozik Ausztriában, tőle kaptam a most leírt Császármorzsa receptjét. Szerinte ez az igazi, eredeti recept. De teljesen mindegy, hogy eredeti vagy nem, a lényeg, hogy nagyon finom. Készíthetjük vastag falú serpenyőben, vagy tepsiben. Én inkább serpenyőben szoktam készíteni és utána kristálycukorral a tetején a sütőben rápirítok egy kicsit. 
Ennek a sütinek nem csak az elfogyasztása, már az elkészítése is élvezet. Amikor a serpenyőben sütöm, olyan, mint egy habos felhő. Csodaszép! 


Hozzávalók: 
Tésztához:
5 tojás
3-4 evőkanál cukor
3,5 dl tej
20 dkg liszt
fél citrom reszelt héja
1-2 evőkanál rum
2-3 evőkanál mazsola
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Sütéshez:
5 dkg vaj
2 evőkanál cukor.


Először a mazsolát rumba áztatjuk, legalább 30 percre.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig  keverjük, ízesítjük egy csipetnyi sóval, citromhéjjal, vaníliával, majd váltakozva hozzákeverjük a lisztet és a tejet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tésztához keverjük.
Egy nagy, vastag falú serpenyőben vajat hevítünk és kb. 1,5 cm vastagságba belekanalazzuk a tésztát. Megszórjuk a lecsöpögtetett mazsola egy részével. Amikor már szépen megpirult a tészta alja, óvatosan megfordítjuk, amennyire tudjuk próbáljuk meg egyben tartani, és a másik oldalát is süssük meg, majd 2 villa segítségével tépkedjük kisebb darabokra.
Egy tepsibe tesszük a tésztát, megszórjuk kristálycukorral, kevés vajat morzsolunk rá és sütő grill fokozatán vagy felső sütésen rápirítjuk a cukrot.
Kínálhatjuk lekvárral, vanília sodóval, darált dióval, vagy csak porcukorral meghintve.


Ezt a tészta mennyiséget kb. három részletben tudjuk a serpenyőben megsütni.  
Természetesen ha nem szeretjük a rum ízét, vagy kicsi gyerek is eszik belőle, akkor az is elég, ha a mazsolát forró vízbe áztatjuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a finom desszerthez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése