Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. április 24., szerda

Anna szelet

Igaz, hogy elmúltak a húsvéti ünnepek, de lesz még karácsony, születésnap, névnap, házassági évforduló, és főleg lesz jövőre is húsvét. Úgyhogy, most egy húsvétra készített, de a blogról lemaradt recept következik. Mint tudjátok elég népes a családunk, nagy a jövés-menés, a készülődés az ünnepre. Ilyenkor mindenre van időm, csak blog írásra nem. Tudom, akik ezt nagyon komolyan csinálják, azok már hetekkel korábban elkezdik feltenni a húsvéti recepteket, és a korábbi bejegyzéseket ismét megosztják. Én is komolyan csinálom, de az élet nálam mindig átírja a tervezett forgatókönyvet, és egyre jobban rájövök, hogy erőn felül   nem szabad semmit sem csinálni. Főleg olyan dolgot, amit az ember kedvtelésből csinál, mert amint ez kényszerré válik, oda az egész.  Inkább lassítok egy kicsit,  első vagyok én és a  család, az hogy együtt legyünk, hogy örüljünk az együtt töltött időnek, finomakat együnk. (Ez az első legyek én, lehet, hogy kicsit erősen hangzik, de, aki ismer tudja, hogy mi áll ennek a hátterében.) Tehát, azt gondoltam, akik szeretik az oldalamat, szívesen olvassák a receptjeimet, azok húsvét után is örülni fognak egy-egy finom étel vagy süti receptnek. Higgyétek el, hatalmas szeretettel írom nektek ezeket a recepteket, és ti is nagy örömöt szereztek, amikor egy-egy kedves hozzászólást fűztök az irományomhoz. Szóval, következzen egy olyan sütemény, amely világbajnok - legalábbis az én ízlésem szerint - a krémesek között. Sok mindent nem is mondanék róla, talán az mindent elmond, hogy ellenállhatatlanul finom. Próbáljátok ki és szerintem nektek is ez lesz a véleményetek.



Hozzávalók:
Tésztához:
9 dkg kristálycukor
2,25 dl erős kávé
45 dkg liszt
1 csomag szalalkáli
2 tojás
9 dkg zsír
csipetnyi só
Krémhez:
25 dkg porcukor
30 dkg vaj
5 tojássárgája
4 csapott evőkanál liszt
5 dl tej


A kristálycukorból karamellt készítünk, felöntjük a kávéval, és lassú lángon addig főzzük, amíg a karamell fel nem olvad, majd teljesen kihűtjük.



A lisztbe belekeverjük a szalalkálit, a csipetnyi sót, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd beletesszük a tojásokat és a kihűlt karamellás-kávét. Az egészet összegyúrjuk, és kb. 25x38 cm-es  tepsi hátán 3 lapot készítünk belőle. 170 fokos sütőben néhány perc alatt megsütjük a lapokat.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a 10 dkg porcukorral, hozzáadjuk a lisztet. Ezzel is csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a tej felét. A többi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos masszát, és folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. A maradék 15 dkg porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd kis adagokban hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémet.
Megtöltjük a lapokat a krémmel. A sütemény tetejét bevonhatjuk csoki mázzal, vagy egyszerűen megszórhatjuk porcukorral is. Az eredeti receptben gőz fölött habosra vert tojásfehérje habbal készítették, nekem ez már kicsit édes, ezért kevés csokival rácsformát csorgattam a tetejére. 


Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!

2 megjegyzés: