Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. április 28., vasárnap

Túrós csusza

A sonka, tojás, sütemény dömping elteltével már nem kívántuk sem a húst, sem az édes sütit. Jöhettek a levesek, a főzelékek és a húsmentes ételek. Egy második böjt. Na jó, azért az nem, mert a túrós csusza például egyáltalán nem nevezhető annak .... főleg ahogy én készítem. 
Örök vita, hogy túrós csusza vagy túrós tészta. Van, aki szerint a kettő, egy és ugyan az, mások szerint a túrós csusza sós, a túrós tészta édes. Az én verzióm egészen más, a túrós tészta egyszerű kifőtt tészta, amire mindenki ízlése szerint teszi a túrót, a tejfölt, a cukrot vagy éppen a sót, sőt mi több a pirított szalonnát. A túrós csusza viszont egy olyan tészta, amelyet főzés után rétegezve megszórunk túróval, tejföllel, sült szalonnával, megsózzuk és egybe sütjük. Aki még szeretne több  túrót vagy tejfölt, fogyasztáskor nyugodtan megturbózhatja a saját tésztáját.
Amikor nagymamámnál a nyári konyhában még volt sparhelt, akkor annak a tetején sütöttük. Ma már a gáztűzhely, lángterelőjén  pirítom szép pirosra az alját és sütő grilljében a tetejét. Persze soha nem lesz olyan, mint a gyerekkori túrós csusza - mert azok az ízek soha nem hozhatók vissza - de azért így is finom. 


Hozzávalók:
40 dkg csuszatészta
40 dkg túró
1 nagy pohár tejföl  
10 dkg füstölt szalonna



A szalonnát apró kockára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk. A ropogós szalonna kockákat kiszedjük a zsírból. A tésztát darabokra tördeljük és enyhén sós, lobogóan forró vízben kifőzzük. A leöblített, lecsepegtetett tésztát a szalonna zsírjába forgatjuk. 



Egy tűzállóedényt vékonyan kikenünk zsírral és beleöntjük a tészta egyharmadát, megszórjuk a túró felével, és kis halmokba közé kanalazzuk a tejföl harmadát, majd megszórjuk szalonna felével és kevés sóval. Még egy réteget ugyan így készítünk el.  A tűzhely gázrózsájára tett lángterelő lapon, lassú lángon összepirítjuk a tésztát. Ilyenkor isteni pirosra pirul a tészta alja. Amikor már kellően piros az alja, sütő grill fokozatán rápirítunk a tetejére.
Természetesen sütőben is meg lehet sütni, és úgy is nagyon finom lesz.
Egy tartalmas leves után önálló fogásként is tálalhatjuk, de szaftos, magyaros ételek köreteként is kiváló.



Jó étvágyat kívánok ehhez a finom ételhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése