Tegnap volt a fiam névnapja. A nagy családi névnapozást már néhány nappal korábban megtartottuk, de azért a mai napra is kellett egy kis meglepetés, a drágámnak. Úgyhogy, hirtelen ötlettől vezérelve, délután szétnéztem a kertben, és a hűtőszekrényben, hogy milyen gyümölcsök vannak itthon. Roland nem rajong a krémes, habos sütikért,a délutánba már nem fért volna bele egy pepecselős süti, így kézen fekvő volt, hogy egy kevert sütit fogok sütni, amit a nyári gyümölcsök íz-, és színkavalkádja tesz ellenállhatatlanná.
A gyümölcsösség, már az alaptésztában is fellelhető, hiszen a tésztában lévő citromhéj és citromlé kellemesen kiérződik a tésztából. A tészta rakományát idény, és kedvünk szerint variálhatjuk. Én most, az itthon található gyümölcsöket használtam fel. Hála a folyton érő epernek, egész nyáron szemezgethetjük ezt a finom gyümölcsöt, így néhány szem ebből is került a sütibe. Még málna is akadt a kertben, és nyári alma is kínálta magát az öreg almafáról. A baracknak és a nektarinnak pedig igazi szezonja van. De ha nincsenek ezek a gyümölcsök, akkor sem kell kétségbe esni, hamarosan érik a szilva, az őszibarack és a szeder, amik szintén nagyon jól passzolnak egymáshoz. Télen sem kell lemondani a gyümölcsös finomságról, mert olyankor ott vannak az örök kedvencek, az alma, a körte, esetleg kivi, és talán őszibarackbefőtt is akad a kamrában.
A gyümölcsösség, már az alaptésztában is fellelhető, hiszen a tésztában lévő citromhéj és citromlé kellemesen kiérződik a tésztából. A tészta rakományát idény, és kedvünk szerint variálhatjuk. Én most, az itthon található gyümölcsöket használtam fel. Hála a folyton érő epernek, egész nyáron szemezgethetjük ezt a finom gyümölcsöt, így néhány szem ebből is került a sütibe. Még málna is akadt a kertben, és nyári alma is kínálta magát az öreg almafáról. A baracknak és a nektarinnak pedig igazi szezonja van. De ha nincsenek ezek a gyümölcsök, akkor sem kell kétségbe esni, hamarosan érik a szilva, az őszibarack és a szeder, amik szintén nagyon jól passzolnak egymáshoz. Télen sem kell lemondani a gyümölcsös finomságról, mert olyankor ott vannak az örök kedvencek, az alma, a körte, esetleg kivi, és talán őszibarackbefőtt is akad a kamrában.
A gyümölcsösség megkoronázása a süti tetejére kent baracklekvár, amitől szép fényes lesz, finom ízt ad neki, és nem utolsó sorban, remekül rátapad a pirított mandulaforgács.
Hozzávalók:
5 tojás
22 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
fél citrom leve és héja
30 dkg liszt
1 csomag sütőport
csipet só
15-20 dkg gyümölcs
4 evőkanál sárgabarack lekvár
4 evőkanál szeletelt mandula
A vajat a kristálycukorral kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, utána
a citrom levét és héját, valamint a tejfölt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és részletekben a tojásos masszához keverjük.
a citrom levét és héját, valamint a tejfölt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és részletekben a tojásos masszához keverjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű (kb. 22x33 cm-es) tepsit, és belesimítjuk a tészta masszát. A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöket a pite tetejére szórjuk, és 170 fokosra előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. Közben a mandulát egy serpenyőben megpirítjuk. A kész sütit kiborítjuk a tepsiből, és még forrón megkenjük a lekvárral és megszórjuk a pirított mandulával.
Ez el is maradhat, akkor is finom lesz a sütink, esetleg ilyenkor kevés porcukorral gazdagíthatjuk a tetejét.
Amikor kihűlt a sütemény, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése