A múlt hét végén megtörtént a nagy lekvárfőzés második felvonása. Két hete, a saját, kicsit beteges, öreg barackfánk adott 9 kg barackot, amit azon nyomban be is főztem. Aztán a múlt héten vettem újabb, nagy adagot, amiből készült befőtt és 20 kg felpucolt barackból lekvár. Amikor, ilyen sok finom barack van a háznál, akkor valami sütit is kell készíteni belőle. A választásom egy kevert sütire esett. A tésztája nagyon puha, szaftos, de nem szétázott. Érdemes kipróbálni, és utána ismételni, mert megunhatatlanul finom.
Hozzávalók:
6 tojás
25 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
1 dl tejszín
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
10-12 sárgabarack
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Beletesszük a puha vajat és tovább keverjük. Amikor szép habos, beleszitáljuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet, valamint a tejszínt és összekeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és kis adagonként, óvatosan a tésztához keverjük.
Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy alaposan kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát. A barackokat félbevágjuk és egyenletesen, a magházukkal felfelé, kirakjuk a sütemény tetejét.
170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 35 perc).
A süteményt a tepsiben hűtjük ki, majd kiborítjuk, és tetszőleges formára felvágjuk.
Porcukorral leszórhatjuk a süti tetejét, de nélküle is elég édes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése