Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. július 30., kedd

Töklecsó

Gondolom ez a bejegyzésem nem fog csúcsokat döngetni, mert sokan, ha meglátják, hogy egy receptben tök szerepel, meg sem nézik. Sokakban van ellenérzés ezzel a zöldséggel szemben, de csak azért, mert még soha nem kóstolták meg. Nálunk, gyerekkoromban is rendszeresen jelen voltak a különféle tökös ételek, főleg a nyári időszakban, és azóta is gyakran készítem ezeket az ételeket,  Szezonban  még gyakrabban kerül a család asztalára tökfőzelék, töklecsó, töltött vagy rántott tök. Hála a  mélyhűtőnek, már télen is ehetjük a tökös finomságokat. Persze, ma már a zöldséges pultokon télen is van tök, cukkini, de azt gondolom, hogy mindent a szezonjában érdemes enni, arról nem is beszélve, hogy a magyar zöldségnek nincs párja.
Az összes tökös étel közül a  töklecsó a legnagyobb kedvencem. Biztos, hogy ti is sokan készítitek ezt az ételt, de tudok olyan vidékről, ahol egyáltalán nem készítik, nem ismerik. Most nekik kedveskedek ezzel a recepttel. 


Erre az ételre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás ..... én paprikával és sok tojással szoktam főzni, de kóstoltam már krumplival, és hasonlóan a hagyományos lecsóhoz, paradicsommal is. Nemrégiben, egyik unokatestvéremtől, olyan változatot hallottam, amelyik ugyan úgy készül, ahogy én is szoktam, de a végén nem tojás kerül rá, hanem tejföl. Azt hiszem legközelebb ezt a változatot is ki fogom próbálni ......
Ráadásnak egy kis érdekesség a tökről: azonkívül, hogy finom, érdemes figyelembe venni, hogy sok A-, és C-vitamin, valamint nátrium található benne, valamint gyulladás-,  és vércukorszint csökkentő hatása is jelentős.  


Hozzávalók:
2 db zsenge tök (kb. 1-1,2 kg)
4-5 paprika
1 nagyobb fej hagyma
zsír vagy olaj
2 mokkáskanál fűszerpaprika
ízlés szerint só
4  tojás


A hagymát félfőre vágjuk, és a zsiradékon megdinszteljük. A tököt hosszában 4-6 darabra vágjuk, és kb. 2 mm vastagra szeleteljük. Ha nagyon magvasnak találjuk a közepét, akkor azt vágjuk ki. A felaprított tököt összekeverjük a dinsztelt hagymával, megsózzuk és elkezdjük párolni, néhány perc múlva, amikor egy kicsit összeesett hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és készre főzzük.


Amikor minden puhára főtt, megszórjuk a fűszerpaprikával, ha szükséges megsózzuk, és összeforraljuk. A tojásokat elhabarjuk, ráöntjük a kész lecsóra, és megsütjük. 
Az, hogy ki mennyire süti át a tojást, ízlés dolga, lehet szaftosabb vagy jól átsütött is. Aki kedveli a csípős ízeket a lecsóba tehet bátran egy-két erős paprikát, vagy csípős fűszerpaprikát. 
Anyukám mindig lesózza a tököt, kicsavarja és úgy teszi a hagymára. Én nem szoktam előre lesózni, mert véleményem szerint az értékes levét  nem szabad kicsavarni, inkább fedő nélkül főzöm, hogy a folyadék egy része elfőljön.
Lehet, hogy csak én érzem úgy, de a lecsó finomabb, ha a habart tojásba is teszünk egy kicsi sót. Természetesen, akkor a lecsóhoz kevesebbet sót kell előzőleg tenni, különben jól el sózhatjuk az ételt.  Ez alól egy mentség van, ha szerelmes a szakács vagy a szakácsné, mert akkor ugye elnézik neki ha egy kicsit sós az étel ..... ☺  


Jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése