Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. augusztus 3., szombat

Szilvaleves

Sok hókusz-pókuszt nem tudok hozzá írni, mert semmi különös történet, vagy emlék nem kötődik ehhez a leveshez. A családomban semmi hagyománya nem volt a szilvalevesnek , de én úgy gondoltam, hogy a többi gyümölcskrémleves mintájára ebből is valami finomság fog kikerekedni. És úgy is lett. Igaz, mindig csiszolgatom a receptet, egy kis ilyen-olyan fűszerrel próbálkozok, de most már úgy érzem, az egyszerű szegfűszeg, fahéj kombináció vált be a legjobban. 
Az idén sok szilvát adott az egyetlen szilvafánk, kézenfekvő, hogy az első nagyobb szüret alkalmával a befőtt mellett, egy jó levest is készítek belőle.


Hozzávalók:
1 kg szilva
1 darabka fahéj
4-5 szegfűszeg
2-3 evőkanál cukor
2 dl tejszín
1 nagy evőkanál tejföl


A szilvából félre teszünk néhány szemet, a többit egy kisebb fazékba tesszük, rászórjuk a cukrot, aláöntünk 2 evőkanál vizet és elkezdjük párolni. Egy teatojásba tesszük a fűszereket, hogy azoknak az íze is összefőljön a gyümölccsel. Amikor már puha a szilva, annyi vizet öntünk hozzá, hogy össze tudjuk mixelni. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és összeforraljuk. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, néhány kanál levessel simára keverjük, majd a forró leveshez öntjük. Amint ismét forrni kezd, elzárjuk alatta a tűzet. A maradék szilvákat kimagozzunk, kisebb darabokra vágjuk, és a forró levesbe keverjük (de már nem főzzük!).
Alaposan lehűtjük, és úgy kínáljuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése