Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. augusztus 27., kedd

Pudingos - tejfölös borzas

Tudtam én, hogy meg lesz a lazítás "böjtje". Itthon várt az őszibarack befőzés. Nem panaszként mondom, csoda szépek lettek a befőttek és a barackból még egy finom sütire is futotta. Első gondolatom egy túrós barackos süti volt, aztán nagyon gyorsan változtattam, és két sütiből - Borzas Katából és a Tejfölös pudingos sütiből - kreáltam egy egészen új sütit. Legalábbis nekem új, mert valahol, valaki már biztosan sütött ilyet, vagy valami egészen hasonlót. A lényeg, hogy nagyon jól sikerült, mindenkinek ízlett. Biztos lesz még folytatása,  mert valami más gyümölccsel is ki fogom próbálni. 


Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
1 sütőpor
10 dkg cukor
csipet só
20 dkg vaj vagy margarin
3 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
2 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor
6 dl tej
5 evőkanál cukor
3 dl tejföl
3 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
1-2 őszibarack


A tészta száraz hozzávalóit - a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót - összevegyítjük, és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd szükség szerint a tejfölt.
Rugalmas tésztát készítünk belőle, és két részre osztjuk. A tészta egyik felét legalább félórára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben tudjuk majd reszelni.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A pudingot összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd tasakon található leírás szerint megfőzzük. Hideg vízbe állítjuk, és gyakori kevergetés mellett kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Legvégül óvatos mozdulatokkal elkeverjük benne a meghámozott, apró kockára vágott őszibarackot.
A maradék, fagyasztóban alaposan lehűtött tésztát a pudingkrém tetejére reszeljük.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük és megsütjük benne a süteményt.
Csak akkor vágjuk kockára, ha már teljesen kihűlt.



Ha nincs kedvünk reszelni a tésztát simán ki is nyújthatjuk. A sütemény ízén semmit nem változtat, csak a külcsíny  lesz egyszerűbb, hiszen nem lesz "borzas" a tészta teteje.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése