Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. július 8., hétfő

Meggyes kókuszhabos linzer

Tanácstalan voltam a sütéssel kapcsolatban. Nem tudtam dönteni, hogy meggyes, málnás, vagy barackos sütit süssek. A bőség zavara ...... és ilyenkor fordul elő, hogy nem lesz semmi a sütésből. A családom mindig "nagy segítségemre" vannak a döntésben, mert az, amelyiket te szeretnéd, amelyik gyorsabban elkészül, nekem mindegy, bármelyiket, mindegyik finom ..... és még sorolhatnám a remek ötleteket. Szóval, néha ilyenkor adom fel, mert ezekhez a sütikhez nem ismerem.  Most is majdnem ilyen sanyarú sors várt volna a süti-imádóimra, de láttam, hogy a meggy már nem bírja sokáig a hűtőben való várakozást, ezért vele kell kezdenem valamit. Innentől fogva adott volt, hogy meggyes süti legyen. Aztán jöttek a remek ötletek és kétféle süti "egyvelegéből" megszületett a Meggyes kókuszhabos  linzer.
A kiválasztott alapreceptben, a tésztában dió van, a tetején pedig sima tojáshab. Diódarálással nem akartam bajlódni, így került kókusz a tésztába, és ha már a tésztában kókusz van, miért is ne kerülhetne a habba is. Az újításnak remek végeredménye lett és biztos, hogy máskor is el fogom készíteni.


A fiam azt mondta, ez a süti a "Kókuszos kosárka" tepsis változata. És tényleg. Igaz küllemre nem, de az íze határozottan emlékeztet a kosárkára.
És egy kis praktika: a felesleges tojásfehérjét le szoktam fagyasztani, és amikor szükség van rá, 1 óra alatt kiolvad, és ugyan úgy használom, mint a friss fehérjét.  Ezt azért mondom, mert amikor több tojásfehérje, mint sárgája kell a sütibe - mint jelen esetben is - remekül használható a lefagyasztott maradék.


Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
4 tojássárgája
1 csomag sütőport
1 csipet só
szükség esetén 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez: 
2-3 evőkanál meggylekvár
40 dkg meggy
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
Habhoz: 
5 tojásfehérje
csipet só
15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék


A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal (porcukorral, sóval, kókuszreszelékkel) és elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzátesszük a tojások sárgáját és szükség esetén 1-2 evőkanál tejfölt.


Egy közepes tepsit (kb. 25x35 cm) kikenünk vajjal és beletesszük a kinyújtott tésztát, villával megszurkáljuk, és félig megsütjük. Amikor kezd egy kis színt kapni, megkenjük lekvárral és rászórjuk a meggyet, amelyre ráhintjük a zsemlemorzsát és a kristálycukrot, majd befedjük a kókuszos habbal. A habhoz tojások fehérjét  egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük,  kis részletekbe belekeverjük a kristálycukrot, majd legvégül a kókuszreszeléket.
Visszatesszük a sütőbe és kis lángon megszárítjuk a habot.
A süteményt a tepsiben kihűtjük, majd hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés: