Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. február 21., péntek

Tárkonyos raguleves

Egyre jobban megyünk ki a télből, incselkedik velünk az időjárás. Egyik percben ezer ágra ragyog a nap, a következőben szakad az eső, mind ezek mellé olyan viharos szél fúj, hogy szinte leviszi az ember fejét. A ragyogó napsütés már a tavaszt idézi, de a szél és az eső miatt mégis barátságtalan az idő. Ilyenkor jól esik egy tányér meleg leves, ami nem olyan nehéz, és zsíros, de finom meleg, és átmelegíti az ember testét és lelkét. Egyik ilyen kedvencem a tárkonyos raguleves. Nem zsíros, nem nehéz, nem is húsleves, nem is zöldségleves. Igazi átmeneti leves, egy kicsit ilyen, egy kicsit olyan. Pontosan olyan, mint a mostani időjárás. Persze tudom én, hogy a tavasz tényleges beköszöntése előtt, lesz még hideg, hiszen még csak februárt írunk..... de a tudat, hogy hamarosan itt a kikelet... De térjünk vissza a leveshez, ehhez, a se nem hús, se nem zöldség leveshez. Én most csirkemellből készítettem, de készülhet  csirkecombból, pulykamellből, vagy bármilyen sovány húsból, amit szerettek. A benne lévő zöldségek terén még inkább szárnyalhat a fantázia, csak ízlés kérdése, hogy mi kerül bele. Nagyon finom benne a zsenge zöldbab, a zeller, brokkoli, és akár kelbimbó is. Persze ehhez az utóbbihoz már nagyon elvetemült zöldség imádónak kell lenni. Bevallom én  szeretem a kelbimbót, de a család többi tagja kevésbé, ezért nem mindig teszek bele, de ha mégis, azt amint megfőtt a leves gyorsan kihalászom magamnak. (Nehogy rájöjjenek, milyen finom és a végén még eleszik előlem. 😄😋)


Hozzávalók:
50 dkg csirke-, vagy pulykamell  
1 kicsi hagyma
4-5 gomba
4 karfiolrózsa
10 dkg borsó
1 zsenge karalábé
1 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
bors
tárkony
2 dl tejszín
étolaj, vagy baromfizsír


A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Rátesszük a kisebb kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük. A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk, a húshoz adjuk, és együtt dinszteljük tovább. Közben ízesítjük sóval és borssal. Amikor kellően puha a hús és a zöldségek is félkemények, megszórjuk egy púpos teáskanál liszttel és felengedjük vízzel. Amikor jól összeforrt, hozzákeverünk egy mokkáskanál szárított, vagy egy kisebb ág friss tárkonyt, és ha szükséges utána ízesítünk. (A tárkony használatával vigyázzunk, mert nagyon intenzív az íze!)  Amikor minden puhára főtt a levesben, belekeverjük a tejszínt és egyet forralunk rajta.
Ha spórolni szeretnénk a kalóriákkal a lisztes szórást akár el is hagyhatjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése