Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. február 23., vasárnap

Mandulás krémes

Biztos, hogy ti is ismeritek a klasszikus mandula sütit, azt, amelyiknek mandula formája van, és mandulaízű krémmel van töltve. Ez a süti nekem maga az élvezetek netovábbja. Egyszerűen nem tudok neki ellenállni. Manapság divatos minden ételt "újragondolni". Hát én is ezt tettem vele. Puha piskótát töltöttem meg az isteni mandula krémmel. Nagyon finom lett, vetekszik a hagyományos mandula sütivel. (Csak az elkészítése sokkal gyorsabb.)


Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
20 dkg porcukor
6 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
csipet só
5 dkg kakaópor
20 dkg liszt
Krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
mandula aroma
Tetejére:
10 dkg csoki
1 marék szeletelt mandula


A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, és azzal is elkeverjük. A liszthez adjuk a sütőport, a csipetnyi sót és a kakaóport. A lisztes keveréket a tojássárgájához keverjük, majd laza mozdulatokkal hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy közepes (kb. 22x33 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a piskótát, és 170 fokra előmelegített sütőben, megsütjük.
Amikor teljesen kihűlt a tészta, kettévágjuk és megtöltjük  krémmel. Ehhez 5 dl tejből és 5 evőkanál lisztből sűrű pépet főzünk. Amíg hűl, habosra keverünk 20 dkg vajat, 15 dkg porcukorral. A hideg, lisztes krémet összekeverjük a vajkrémmel, és mandula aromával ízesítjük. 
A sütemény tetejét bevonjuk csokival és megszórjuk pirított mandulával.


Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése