Amikor már elég a sok édes süteményből, akkor jöhet egy finom sajtos sütemény.
Az egyik Facebook sütős-főzős csoportban láttam meg ezt a sós, sajtos csodát. Akkor nem jegyeztem le a receptjét, csak arra emlékeztem, hogy kell bele 1 pohár joghurt és 1 kg lisztből készült. Másnap elkezdtem keresni a receptet, de azt a változatot sajnos sehol nem leltem, helyette mindenhol az alábbi leírás szerepelt. Döntenem kellett, vagy tovább keresem a receptet, és ha nem találom, nem sütök Vajdasági sós tekercset, vagy megelégszem ezzel a recepttel. Az utóbbi mellett döntöttem, és már nem is bánom, hogy ez a recept lett a befutó. Nagyon jól sikerült. Rögtön másfél adagot készítettem belőle, mert egyrészről nagy a család, másrészről, amikor ilyesmi készül, valahogy mindenkinek sokkal jobb lesz az étvágya. (Aminek nagyon örülök, mert imádom, amikor jó étvággyal eszik a főztömet.) A tetemes mennyiségből néhány darab még marad, és másnaposan is finom puha, nem száradt ki. Persze, frissen volt az igazi, de biztos vagyok benne, hogy ez a 4-5 darab sem fog tönkre menni.
Az egyik Facebook sütős-főzős csoportban láttam meg ezt a sós, sajtos csodát. Akkor nem jegyeztem le a receptjét, csak arra emlékeztem, hogy kell bele 1 pohár joghurt és 1 kg lisztből készült. Másnap elkezdtem keresni a receptet, de azt a változatot sajnos sehol nem leltem, helyette mindenhol az alábbi leírás szerepelt. Döntenem kellett, vagy tovább keresem a receptet, és ha nem találom, nem sütök Vajdasági sós tekercset, vagy megelégszem ezzel a recepttel. Az utóbbi mellett döntöttem, és már nem is bánom, hogy ez a recept lett a befutó. Nagyon jól sikerült. Rögtön másfél adagot készítettem belőle, mert egyrészről nagy a család, másrészről, amikor ilyesmi készül, valahogy mindenkinek sokkal jobb lesz az étvágya. (Aminek nagyon örülök, mert imádom, amikor jó étvággyal eszik a főztömet.) A tetemes mennyiségből néhány darab még marad, és másnaposan is finom puha, nem száradt ki. Persze, frissen volt az igazi, de biztos vagyok benne, hogy ez a 4-5 darab sem fog tönkre menni.
Hozzávalók:
Tésztához:
80 dkg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
1 dl étolaj
Töltelékhez:
25 dkg vaj
3 tojássárgája
1 evőkanál só
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
reszelt sajt, szezámmag, lenmag, stb.
A töltelékhez a vajat habosra keverjük a sóval és a tojássárgájával. Lereszeljük a sajtot.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztbe elkeverjük a sót, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és az étolajat. A tésztát jól kidagasztjuk, és 4 részre osztjuk.
Az első adagot kb. fél cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a vajas töltelék negyedével, és megszórjuk reszelt sajttal. A megtöltött tésztát feltekerjük, és éles, lisztbe mártott késsel trapéz alakzatokat vágunk belőle. A többi tésztával is ugyan így járunk el.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sajttal vagy valamilyen maggal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése