Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. június 30., kedd

Málnakrémleves

Ha málnáról van szó, nekem először a szörp jut eszembe, majd a lekvár, a fagyi, és az az apró szemű savanyú cukor, ami gyerekkoromban volt kapható. A múltkorában kaptam is ilyen cukorkát, kinézetre ugyan olyan volt, de az íze meg sem közelítette a régi, gyerekkori ízt. Szóval, a málnához kapcsolódó rajongásom határtalan, jöhet minden formában. Hála Istennek, az idén elég szépen terem a málna, roskadoznak a gallyak a szép piros bogyóktól. A látványa is szép, a zamata pedig egyenesen mesés.  Nem is tudtam ellenállni a csábításnak, és egy jó nagy adag bekebelezése után elhatároztam, hogy a mai szüret egy részéből hűsítő málnalevest fogok készíteni. Jó ötletnek bizonyult, mert az utolsó cseppig elfogyott. De ez nem is csoda, hiszen ellenállhatatlan volt a színe, az illata és az íze is.


Hozzávalók:
60 dkg málna
1 citrom leve és héja 
4-5 evőkanál cukor
1 evőkanál tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
fél mokkáskanál fahéj



A málnát megmossuk,  megszórjuk a cukorral és fahéjjal, a citrom reszelt héjával és rácsavarjuk a citromlevét. Kevés vizet öntünk alá,  és lassú taddig főzzük amíg összeesik a gyümölcs, ekkor 2-3 dl vízzel felöntjük és megturmixoljuk. Ha nem szeretnénk, hogy benne legyenek a magok akkor átpasszírozzuk, és felöntjük annyi vízzel (kb. 1,2 liter), amennyi levest szeretnénk, és felforraljuk. A pudingporba belekeverjük a vaníliás cukrot, és simára keverjük a tejföllel, ezzel a keverékkel behabarjuk a  levest. Forralunk rajta egyet, majd elzárjuk alatta a lángot, és a forró leveshez  keverjük a tejszínt. 
Alaposan lehűtjük, és ízlésünknek megfelelően pirított mandulával, málna szemekkel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk. 


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése