Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. június 1., hétfő

Ananászos édes-savanyú pulykamell

Régebben nagyon kedveltük a különféle készen kapható, üveges szószokat. Finomak és munka után gyorsan el tudtam készíteni. Azonban jó ideje nem veszek ilyen ételeket, mert próbálom kerülni a tartósítószereket, az adalékanyagokat, és bevallom, több időm is jut a főzésre, mint régebben. Ezeket az ízeket azonban nagyon szeretem, és nem szeretnék lemondani róluk, ezért magam próbálok ugyan olyan ízű szószt összevarázsolni, mint amit az üveg rejtett. Sok kísérletezés eredményeként mára már szinte tökélestes az ízharmónia. De az is lehet, hogy már elszoktam az üveges szósz ízétől. Mindegy is, a lényeg, hogy nekünk ez nagyon bejön, Időben sem sokkal több az elkészítése, friss zöldségek vannak benne, és jóval kevesebb benne az "E" betű. 


Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
2 teáskanál keményítő
1 nagy kaliforniai vagy kápia paprika
1 ananász konzerv
2 nagyobb répa
2-3 szál újhagyma

fehérbors
gyömbérpor
1 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál ketchup
1 evőkanál méz
ízlés szerint balzsamecet


A húst apró kockára vágjuk, ízesítjük sóval, kevés fehérborssal és megszórjuk 2 teáskanál keményítővel,10 percig hagyjuk állni, majd, felhevített olajban világosra pirítjuk. Kivesszük az edényből, és a visszamarad olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a vékony csíkokra vágott répát, majd néhány perc múlva a hasonlóan darabolt paprikát, majd az ananászt. Néhány percig így pirítjuk, majd visszatesszük a húst.

Beletesszük a paradicsom pürét, a ketchupot, a mézet, és az ananászkonzerv levét. Ízesítjük sóval,  gyömbérporral, balzsamecettel, amely a savanykásságát adja az ételnek, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy kellően szaftos legyen.  Alaposan összeforraljuk.


Párolt rizzsel kínáljuk.
Nekem most több színű paprikám volt itthon, és azokat használtam fel, így még szebb, színesebb lett az étel.
A zöldségek pirításánál figyeljünk arra, hogy csak ressek legyenek, ne főljenek szét!


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése