Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. június 3., szerda

Töltött piskóta (almával és dióval)

Szeretem a hosszú hétvégéket, mert ilyenkor, ha tehetjük, legalább egy napot együtt tölt az  egész család. Pünkösd vasárnapjára terveztünk egy jó kis bográcsozást, de a szeles, esős idő félig-meddig keresztbe húzta a számításunkat. Igaz, fiam a kertbe megfőzte a csülökpörköltet, de az ebédet csak bent tudtuk elfogyasztani. Akármilyen laktató is egy ilyen bográcsos étel, egy jó kis desszert azért mindig kívánkozik utána. Nagy sütést nem terveztem, habár menyem azt mondta pünkösdkor kalácsot kell sütni. Kalács nem készült, helyette sütöttem egy mennyeien puha piskótát. De nem ám akármilyen piskótát, hanem dióval, almával töltött piskótát. Annyira finom volt, hogy mindenkit kárpótolt az elmaradt kalácsért, és kicsit azért is, hogy nem tudtunk a szabadban ebédelni.


Hozzávalók:
6 tojás
30 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
5 evőkanál víz
10 dkg tejföl
1 csomag sütőpor
csipet só
3 alma
2 kávéskanál fahéj
10 dkg darált dió
5 dkg darabosra vágott dió
3 evőkanál kristálycukor


Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Kicsit állni hagyjuk, kicsavarjuk a levét, és megszórjuk a fahéjjal.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Amikor elolvadtak a cukor szemcséi, hozzákeverjük a tejfölt, és a vizet. A liszthez beleszórjuk a sütőport, a csipet sót, és több részletben, hozzákeverjük a tojásos masszához. A tojások fehérjéből keményhabot verünk, és óvatosan a tésztához forgatjuk.


Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tészta felét. rászórjuk a darált dió felét, arra ráhintjük az almát és a kristálycukrot, majd a dió másik felét, és ráöntjük a maradék piskóta tésztát. A tetejét megszórjuk darabosra vágott dióval, és a 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. 


Ennek a tésztának kicsit több sütési időre van szüksége, mint a hagyományos piskótának!


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése