Amikor már megfőztem a sárgabarack lekvárt, elraktam a befőttet, megsütöttem a barackos sütit, és még mindig van sárgabarack, akkor jöhet a finom sárgabarackleves.
Imádom a különböző a krémes leveseket. Kihasználom a nyár csodás ajándékait, és sorra készítem a különféle gyümölcsleveseket. Persze télen is készülnek nálam ilyen finomságok, fagyasztott gyümölcsből, vagy befőttből, de ilyen csodás íze, és színe nem lesz, mint a szezonban készült társaiknak. Most van alkalmam gyönyörködni a látványukban és kényeztet az ízlelőbimbóimat a zamatukkal.
A sárgabarack elég édes gyümölcs, de azért csak kívánkozik bele egy kis cukor, amit most karamellizáltam, és a leves betétjeként szolgáló darabolt barackokat is karamellbe forgattam. A kissé ropogós barackdarabkákat, csak közvetlenül a tálaláskor tettem a levesbe, így azok remek kontrasztot alkottak a selymes krémlevessel.
Hozzávalók:
1,2 kg sárgabarack
6 evőkanál kristálycukor
2 l víz
2 dl tejszín
csipet fahéj
1 teáskanál vaj
1 kg sárgabarackot, forró, majd jéghideg vízbe mártjuk, és lehúzzuk a héjjét. 4 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk, és hozzáadjuk a barackot. Alaposan összekeverjük és egy kicsit együtt rotyogtatjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a barackokat, és összeforraljuk. A puha barackot turmixoljuk, ízesítjük fahéjjal, és felöntjük úgy, hogy kb. 2 liter legyen a leves. Ekkor egyett forralunk rajta, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tejszínt.
A maradék 20 dkg barackot apró kockára vágjuk. 2 evőkanál kristálycukorból karamellt készítünk, hozzákeverjük a barackot, majd a vajat.
A levest kihűtjük, és a darabolt karamellás barackkal, valamint a visszamaradt szósszal kínáljuk.
A karamellizált barackhoz inkább keményebb gyümölcsöt használjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése