Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. július 27., hétfő

Levendula szörp mentával és citromfűvel

A  múlt héten Tihanyban jártunk a családdal. Mindenhol levendula volt, a kerámiákon, az illatszerekben, a szörpökben, a lekvárokban, a fagyiban, a sütikben. Már ott elhatároztam, hogy amint hazaérkezek, leszedem a kertben található levendulát, és szörpöt készítek belőle.
Igen ám, de amíg csavarogtam, a virágok többsége már elnyílt, így csak 10 dkg friss virágot tudtam leszedni. Ennyi virágból azonban nagyon kevés szörpöt lehet készíteni. De jött a mentő ötlet, ha a limonádéba kellemes ízkavaládot alkot a citromfű, a menta és a levendula, akkor szörpnek is biztosan jó lesz ez a kombináció. És tényleg jó lett.  
Korábban, már olvashattátok itt, a blogon a Levendula szörp receptjét. Hasonló a két szörp, de ebben a változatban kiérződik a menta és a citromfű kellemes aromája is.
Tudom, már mindenhol elnyílóban van a levendula, de most olvastam, hogy szárított levendula virágból ugyan olyan finom szörpöt lehet készíteni, az íze ugyan olyan lesz, csak a színe lesz egy kicsit halványabb. Továbbá, ha gondosan leszedjük az elnyílt virágokat, ősz elején másod virágzása is számíthatunk. Úgyhogy drágáim, senki nem maradt le a levendula szörp készítésről. 


Hozzávalók:
10 dkg levendula virág
2 citrom
4 ág citromfű
4 ág menta
1,5 kg cukor
2 l víz
4 csapott teáskanál citromsav


A lemorzsolt levendula virágot, a citromfüvet, és a mentát egy fazékba tesszük, és ráöntjük szirupot, amelyet 0,5 l vízből és 50 dkg cukorból főzünk. Belekarikázunk 2 citromot és egy napig hideg helyen áztatjuk. Másnap hozzáöntünk 1,5 liter vizet és 1 kg cukrot, és ismét összeforraljuk. Ízesítjük a citromsavval, majd a főzetet átszűrjük és tisztára mosott üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba hűtjük ki.



Kellemes szörp készítést kívánok Nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése